Správce neuznal řadu nároků za zkrachovalou firmou Eiffage

Ostrava - Zklamaní a rozzlobení dnes odcházeli od soudu věřitelé stavební firmy Eiffage, známé spíše pod starým názvem Tchas. Insolvenční správce velkou část jejich nároků neuznal. A některé firmy to může zničit. Peněz se brzy nedočkají ani ostatní věřitelé, kvůli soudním sporům se konkurz protáhne na několik let.

Eiffage, donedávna úspěšná stavební firma Tchas, dostala do problémů banky, zaměstnance, několik měst a stovky firem i živnostníků. „Nemáme tři miliony v šuplíku, abychom mohli uspokojit ty naše subdodavatele,“ říká majitel jedné poškozené elektro-instalační firmy z Havířova. Také například Ostrava nebo Studénka musí řešit, kdo místo Eiffage dokončí opravy. Celkem se přihlásilo 600 věřitelů, nárokují si téměř čtyři miliardy korun. 

Poradce insolvenčního správce Richard Mencner tvrdí: „Velká část těch finančních částek jsou takové, které dlužník nezaplatil a které by měl do budoucna zaplatit.“ Právě tyto ve stavebnictví obvyklé nároky ale správce neuznal s tím, že ještě nenastal jejich čas. „Jsme zklamaní o to víc, že na oprávněnost našeho nároku máme dokumentaci, faktury a nechápeme rozhodnutí správce,“ vyjádřil se jednatel poškozené polské stavební firmy Krzystof Rogalski.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Firmy potvrzují, že se budou soudit. Jakou část svých nároků by mohli věřitelé dostat a kdy, si nikdo netroufá odhadnout. „Je vysoce pravděpodobné, že celý úpadek bude řešen konkurzem,“ uvedla soudkyně Krajského soudu v Ostravě Libuše Došlíková.

Přestože část podniku by se mohla prodat ještě letos, kvůli soudním sporům se konkurz zřejmě protáhne na několik let.