Brněnský židovský hřbitov čeká rozsáhlá rekonstrukce

Brno - Novou podlahu či opravenou orientální výmalbu v obřadní síni si budou moci od příštího roku prohlédnout návštěvníci židovského hřbitova v brněnských Židenicích. Židovská obec Brno totiž získala dvanáct milionů korun na opravu více než sto padesát let starého hřbitova.

„Dotace je určena k rekonstrukci všech tří budov, které jsou v prostorách hřbitova postaveny,“ řekl správce hřbitova Petr Špunar. Nejrozsáhlejší rekonstrukcí projde novorománská obřadní síň z devatenáctého století. Tam již dělníci začali bourat původní podlahu, kterou nahradí novou podlahou s izolací. Později restaurátoři opraví vitráže, okna, dveře a původní výmalbu.  

V márnici a bývalém domku hrobníka, kde dnes sídlí Turistické informační centrum, restaurátoři obnoví původní fasádní prvky. Všechny tři stavby navíc dostanou jednotný vzhled. „U budov sjednotíme nátěr,“ vysvětlil Špunar.

Začala oprava brněnského židovského hřbitova (zdroj: ČT24)

Opravu hřbitova, na kterém jsou uloženy i ostatky známého českého herce Hugo Haase či otce původního majitele vily Tugendhat Emila Tugendhata, by měli dělníci a restaurátoři dokončit v roce 2013.

Historie brněnského židovského hřbitova sahá až do roku 1852. Řadí se tak na první místo mezi nejstaršími hřbitovy v Brně. Dále je to také jediný fungující židovský hřbitov na Moravě, kde jsou při pohřbech dodržovány veškeré židovské pohřební tradice. Budovy nacházející se v areálu hřbitova byly postaveny podle návrhu architekta Josefa Nebehostenyho, který je autorem například i Mahenova divadla či Krajského soudu v Brně.