Policie dosud neví, kdo vyvezl do lesa sud s kyselinou

Ostrava - Přestože je to už týden, kdy obyvatelé Branky u Opavy objevili v místním lese stolitrový sud s nebezpečnou kyselinou sírovou, policie s případem dosud nijak nepohnula. Přitom situace byla natolik vážná, že podle odborníků mohla ohrozit zdraví lidí.

Branka u Opavy 30. dubna v noci. Z kovového sudu vytéká hustá hmota a vzduch je prostoupený štiplavým dýmem. „Pracovnice chemické laboratoře zjistila, že jde o vysoce koncentrovanou kyselinu sírovou. Hasiči zasypávali okolí sudu vápnem, aby zabránili dalšímu úniku,“ uvedl mluvčí HZS MS kraje Petr Kůdela. Sud s kyselinou ležel u lesa. Naštěstí v neobydlené části obce. Podle Odboru životního prostředí opavského magistrátu únik kyseliny žádné větší škody v přírodě nezpůsobil. K tragédii ale mohlo dojít, pokud by na sud natrefili lidé. „Největší průšvih by byl, kdyby se k tomu dostaly děti, pokud by se to dostalo do očí, tak by to znamenalo okamžité oslepnutí,“ upozornil chemický specialista Josef Dvořáček.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Přesto ani po týdnu policie nezná viníka. Podle mluvčího pouze vyčkává na závěry zasahujících hasičů. „Policisté nadále čekají na konečnou informaci od hasičů, ti by měli určit, zda došlo k obecnému ohrožení,“ vyjádřil se mluvčí PČR Opava René Černohorský. Policisté údajně ani netuší, jak se mohli pachatelé k sudu s tak nebezpečným obsahem vůbec dostat. Odborníci oslovení Českou televizí přitom jedno z možných vysvětlení nabídli okamžitě. „Byl to typický obal, který se používal v bývalém SSSR. Zřejmě to pochází z nějaké krádeže, protože civilní člověk se k tomu normálně nemůže dostat. Tenhle materiál se zde už téměř 40 let nevyskytuje,“ tvrdí chemický specialista Josef Dvořáček.

Pokud se nakonec policii podaří pachatele vypátrat, můžou jim za obecné ohrožení z nedbalosti hrozit až dva roky vězení.