Za zvlněný obchvat Příbora může vulkanická činnost

Příbor - Tisíce aut se dočasně vrátily do centra Příbora. Město má sice nový obchvat, na něm se ale už na počátku roku začala vlnit vozovka. Podle Ředitelství silnic a dálnic je důvodem dávná vulkanická činnost. Oprava začala včera. Radnice musela kvůli převedení dopravy přes centrum odložit rekonstrukci jedné z křižovatek.

Ani ne půl roku se obyvatelé Příbora těšili z klidného života v historickém centru. Teď jsou auta zpátky. Zvlněná vozovka, po podobných problémech s dálnicí D1 u Ostravy nelichotivá vizitka nových silnic v Moravskoslezském kraji, uzavřela nedávno postavený obchvat města. Zatímco nerovnosti na dálnici způsobila zřejmě špatná ocelárenská struska, u Příboru je důvod překvapivý - dávná vulkanická činnost. „Jedná se o problémy v podloží, kdy na tomto krátkém úseku vystupuje pod povrch vrstva jiného druhu jílu. Zřejmě došlo k jejímu vytlačení při erupční činnosti. Nejedná se tedy o nestandardní materiály, ale naopak o materiály přírodní,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Jíl pak podle rozborů nestandardně reagoval s vlhkostí a začal se pod povrchem silnice rozpínat. „Problém je v tom, že se projevuje v těchto místech tektonika. Jsou tam horniny, které jsou mladší, starší, promísené vzájemně,“ vysvětluje Petr Skupien z Hornicko-geologické faktulty VŠB-TU Ostrava.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Opravu v rámci záruky zaplatí stavební firma. Za provozu ji ale dělat nemůže, doprava je tak svedena po staré trase do centra města. „Tu část jílu, která přišla do kontaktu s vlhkostí, je nutno odebrat a znovu uzavřít vrstvami zeminy se zvýšenou pohltivostí vlhkosti,“ řekla Ledvinová. Před dokončením obchvatu projíždělo křižovatkou v centru na dvanáct tisíc aut denně. Vedení města předpokládá, že se tento počet vozidel do Příbora vrátí. Radnice přitom na tuto dobu plánovala zahájení rekonstrukce jiné nedaleké křižovatky ulic Frenštátská a Komenského. Pokud bude stavbařům přát počasí, měla by být oprava hotová do konce května.