Letci z druhé světové války mají ode dneška v Brně svůj pomník

Brno - Čeští a slovenští letci z druhé světové války mají ode dneška v Brně v areálu tuřanského letiště svůj pomník. Sochu věnovanou jejich památce na letišti slavnostně odhalil pamětník válečných bojů a letec Emil Boček. Boček byl jedním z nejmladších československých letců, kteří za druhé světové války působili v britském letectvu. Dnes připomněl památku svých zesnulých kolegů – těch, kteří zahynuli ještě za války, i těch, kteří se odhalení památníku už nedožili.

Vznik památníku inicioval Tomáš Vítek, jehož otec Zdeněk byl v letech 1941 až 1943 lékařem 310. stíhací perutě Royal Air Force v Británii. Tomáš Vítek těsně před svou smrtí věnoval půl milionu korun občanskému sdružení Společný cíl s přáním, aby peníze posloužily jako základ pro stavbu památníku, řekl senátor Miloš Janeček (ČSSD).

Objekt podle něj nakonec přišel na 1,5 milionu korun. Peníze sdružení sehnalo od sponzorů, po 200.000 korunách přispělo Brno i Jihomoravský kraj. Zasazení pomníku do terénu a architektonické řešení navrhl architekt Lubomír Hruška. Plastiku vytvořil sochař Nikos Armutidis, který se dnešního odhalení také zúčastnil.

Socha má asociovat křídla letadla. Podle Janečka jde o první pomník věnovaný válečným letcům v Brně. Umění pilotů dnes na letišti připomněla i praktická ukázka – přelet proudového cvičného letounu Delfín. 

No comment: Odhalení památníku (zdroj: ČT24)