Policie vyslechla ženu, kterou srazil Janoušek

Praha - Policie dnes vyslechla jedenapadesátiletou ženu, kterou podle kriminalistů srazil v opilosti lobbista Roman Janoušek. Výslech trval zhruba čtyři hodiny. Výpověď ženy vietnamské národnosti, která byla po nehodě necelý měsíc v nemocnici, podle jejího advokáta Josefa Lžičaře působila věrohodně a zapadla do informací, které již kriminalisté o případu zjistili. Další výslech už zřejmě nebude třeba. Žena při nehodě utrpěla vážná zranění - otřes mozku, pět zlomených žeber a rozdrcený kotník. V kauze je už 14. vyslechnutým svědkem.

Svědci nehodu popisují různě. Světlo do případu by proto měla vnést rekonstrukce nehody se všemi aktéry a svědky. Proběhnout má přímo na místě, kde k nehodě 23. března došlo, v následujících týdnech. Důležité budou i dva znalecké posudky. Ty policisté sice zadali, ale znalcům ještě nebyly doručené. Vyšetřování tak nejspíš protáhne na dalších několik měsíců.

Krátce po nehodě poslal Janoušek zraněné ženě omluvný dopis a nabídl odškodnění. Zmocněnec ženy újmu ještě nevyčíslil, čeká na podrobnou lékařskou zprávu. Jak vysoká částka by to mohla být, ani jedna ze stran neřekla. „Když nabídneme mnoho, všichni budou tvrdit, že si poškozenou kupujeme, když málo, bude se o nás říkat, že jsme lakomí,“ popsal Janouškův advokát Vít Široký. „Nerad bych předjímal výsledky vyšetřování, protože se bude dělat vyšetřovací pokus nebo prověrka jednotlivých výpovědí na místě a tam se to asi prokáže. Mohu asi říct, že to nebylo středem vozu, stalo se to někde na rohu toho vozu, to potvrzují všichni svědci,“ dodal Široký. Podle něj si zraněná žena na nehodu dobře pamatuje. 

Janouškovi hrozí až deset let

Janoušek podle policie při jízdě 23. března v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Lobbista ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policisté jej dostihli, při dechové zkoušce mu naměřili přes 2,2 promile alkoholu. Policie viní Janouška z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení.

Sedm pražských policistů, kteří u nehody zasahovali, čelí kázeňskému řízení. Janoušek už byl obviněn z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Z místa, kde ženu srazil, ujel a hlídka ho zadržela až po šesti ujetých kilometrech.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)