Kroměříž revitalizuje zeleň, pokácí desítky stromů

Kroměříž – Zásadně změnit vzhled Kroměříže chce radnice revitalizací zeleně v ulicích. Část stromů má padnout, navrženo je pokácení 224 stromů. Podle starostky Daniely Hebnarové je možné, že část z nich nakonec zůstane stát. Přibližně u pětiny z nich ale neexistuje jiná možnost – stromy, které mají padnout, jsou ve špatném stavu. Proti rozsáhlému kácení se však bouří kroměřížští obyvatelé. Chystají i protestní happening.

Kroměřížská radnice připravuje rozsáhlou revitalizaci městské zeleně. Část stromů proto má padnout, starostka však odmítla hovořit výhradně o kácení. „To je termín, který strašně nerada slyším, protože náš zásah není jenom o kácení. Je to o ošetřování stromů, o revitalizaci celé zeleně,“ zdůraznila.

Podle Daniely Hebnarové zřejmě nepůjdou k zemi všechny navržené stromy. „Na základě jednání s architekty se snažíme, aby se některé stromy zachránily v ulici, kde měla být rekonstrukce absolutní,“ uvedla starostka. O dalších stromech však radnice zřejmě nehodlá diskutovat. „Asi dvacet procent je nutné pokácet, protože jsou nebezpečné,“ upozornila Hebnarová.

Místo padlých stromů potom chce město vysázet nové. „Za každý posázený strom by se měly vysázet tři nové stromy,“ slíbila starostka. Sázení však závisí na tom, zda na ně bude mít Kroměříž peníze. Je potřeba sedm milionů, radnice požádala o evropskou dotaci.

Ačkoli má vedení města velké plány na obnovu zeleně, lidé proti kácení protestují. Na dnešek svolali organizátoři protestů happening proti kácení. Chystá se na něj i starostka Hebnarová. „Já to neberu jako protesty, ale jako dialog,“ poznamenala.

Rozhovor s Danielou Hebnarovou (zdroj: ČT24)