Města zvažují zvýšení poplatků za odpad. Mohou zdražit až na tisícovku

Jižní Morava/Zlínsko - Obyvatele měst i obcí zřejmě čekají výdaje navíc. Poslaneckou sněmovnou totiž prošel návrh na zvýšení limitu místních poplatků za svoz odpadu. Ty doposud nesměly přesahovat hranici 500 korun, nově by ale mohly dosáhnout až 1000 korun na obyvatele ročně. Jestli této možnosti radnice využijí, zůstává otázkou. Mnohem větším problémem je totiž zhoršující se platební morálka lidí.

Po možnosti zvýšit poplatky už dlouho volaly samy radnice. Jak jsme dnes ale zjistili, v Jihomoravském a Zlínském kraji zatím nikdo poplatek nezvedá. Rozhodne se prý až koncem roku podle potřeby.

Možnost zvýšení poplatku připustila pouze dvě z oslovených měst v Jihomoravském kraji – Břeclav a Blansko. „Částky, které platí občané za odpad, nepokrývají skutečné náklady. Město proto musí doplácet asi tři miliony ročně,“ uvedl starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD). Poplatky, které v současnosti činí 492 korun na obyvatele, by se tam od příštího roku mohly zvýšit o 50 až 100 korun.

Na Zlínsku o zdražení poplatku vážně uvažuje kriticky zadlužená Kroměříž. Ta za odpadové hospodářství ze svého rozpočtu doplácí dokonce asi 20 milionů ročně. Podle mluvčího kroměřížské radnice Pavla Zrny bude však zvyšování předcházet podrobná analýza nákladů. „Ročně svoz odpadů vyjde asi na 32 milionů korun, což je opravdu velká částka. Ze všeho nejdříve proto budeme zvažovat, kde by se dalo ušetřit,“ řekl Zrna.

Zdražování odnesou poctiví na úkor neplatičů

Hlavním problémem Kroměříže však i tak zůstává stále rostoucí počet neplatičů, kterých radnice eviduje už kolem devíti tisíc. A není jediná. Dluhy za svoz odpadu ve větších městech dosahují i milionových částek. Naopak na vesnicích si lidé něco podobného jen tak nedovolí. „Obyvatelé k poplatkům přistupují poměrně zodpovědně. Samozřejmě nějaké zdržení v platbách se vyskytuje, ale určitě to nejsou dlouhodobí neplatiči. Vzájemně se známe, a proto nikdo nechce nic dlužit,“ uvedl starosta Kostelan na Kroměřížsku Jan Petřík (bez PP).

Poplatky za komunální odpad

Brno

Obyvatelé Brna za odpad platí 500 korun ročně. Zda se tato částka pro příští rok zvýší, zatím není jisté. Pracovníci magistrátu momentálně zpracovávají kalkulaci předpokládaných nákladů. Dlužníků v Brně ale rok od roku přibývá - jen za rok 2011 činí pohledávky města asi 18 milionů korun. Za odpad nezaplatilo kolem 30 tisíc obyvatel. Za posledních deset let celkový dluh narostl zhruba o 100 milionů korun.

Vyškov

Obyvatelé Vyškova za odpad platí 500 korun ročně. Začátkem letošního dubna město zahájilo svoz bioodpadu, podle radnice však o tuto službu většina obyvatel nestojí a náklady navíc tak jdou na vrub městu. O navýšení poplatku město vzhledem k aktuálně platné legislativě neuvažuje. Celková dlužná částka neplatičů přesahuje 3,6 milionu korun.

Břeclav

Současný roční poplatek za svoz odpadu je v Břeclavi stanoven na 480 korun. Děti do šesti let věku a obyvatelé nad 65 let věku platí pouze 300 korun. Aktuálně město svoz odpadu dotuje zhruba z padesáti procent, o navýšení poplatků na příští rok proto bude uvažovat. Momentálně se ale snaží spíše o minimalizaci nákladů - radnice vypsala veřejnou zakázku na nový systém zabezpečení svozového hospodářství. Jeho cílem je zejména navýšit třídění odpadů, zrušit systém drahého kontejnerového hospodářství a k jednomu sběrnému dvoru zřídit další dvě sběrná místa. Břeclav eviduje asi 2500 neplatičů, kteří od roku 2002 dluží celkem asi 10 milionů korun.

Znojmo

Obyvatelé Znojma za odpad platí 500 korun ročně. O navyšování poplatku město neuvažuje. Eviduje přes 2000 neplatičů, kteří od roku 2002 dluží celkem necelé tři miliony korun.

Blansko

Poplatek za svoz komunálního odpadu v Blansku činí 492 korun na obyvatele. Pokud by legislativa povolila navýšení těchto poplatků, částka by mohla vzrůst o 50 až 100 korun na jednoho obyvatele. Dluhy na poplatcích činí od roku 2002 celkem 2,2 milionu korun.

Kroměříž

Velké problémy s neplatiči řeší Kroměříž. Poplatek za svoz odpadu tam činí 500 korun za dospělého a 370 korun za dítě. Radnice eviduje přes 9000 neplatičů, kteří městu dluží asi 4,5 milionu korun. Kroměříž se loni kvůli chybějícím statisícům v rozpočtu musela zřeknout například dlouho plánované stavby informačního centra. Začala proto uvažovat o spolupráci s exekutory.

Poplatky za svoz komunálního odpadu se začaly vybírat v roce 2002. Doposud pro jejich výši platil limit 500 korun na osobu včetně malých dětí, u mnohých obcí jsou však mnohem nižší. Plnou částku platí lidé obvykle jen v krajských a lidnatějších okresních městech. Řada obcí navíc nabízí slevy pro malé děti a seniory.

Někde se poplatky dokonce nevybírají vůbec – například ve Vranovské Vsi, kde náklady za svoz odpadu podle smlouvy hradí provozovatel solární elektrárny. Jinde jsou od poplatků alespoň částečně oproštěni ti, kdo odpad poctivě třídí. Takovým příkladem je Tišnov. Plastové lahve a krabice od nápojů tam lidé vyhazují do pytlů s čárovým kódem. Město tak má přesný přehled o tom, kdo kolik odpadu vytřídil, a za každé kilo mu strhne čtyři koruny z poplatku dolů.