Jaroslav Kulhavý je mistrem ČR v Bike maratonu

Lipník nad Bečvou - Třináctý ročník Author Šela Marathonu v závodě horských kol přilákal na trať vysokou konkurenci. V podhradí středověkého Helfštýna se totiž letos jelo o maratonské mistrovské tituly. Přijel i největší favorit, mistr světa, mistr Evropy a vítěz Světového poháru Jaroslav Kulhavý, který se připravuje na londýnskou olympiádu.

V elitní kategorii vyrazilo z náměstí v Lipníku nad Bečvou na 93 kilometrů dlouhou trať 651 závodníků. Kromě Kulhavého se na startu objevili další tři vítězové předchozích 12 ročníků. Dvakrát už byli na Helfštýně první Pavel Boudný a Jan Jobánek, jednou vyhrál Ivan Rybařík.

Od začátku se na trati projevovaly kvality favoritů a zvládali i ty nejtěžší pasáže. V čele se pohybovali Kulhavý, Jobánek, Boudný, Hruška, Novák a Cink. Další závodníci měli ve stoupáních a technických úsecích potíže.

Reportáž Davida Procházky (zdroj: ČT24)

V poslední fázi závodu se utrhla trojice Kulhavý, Boudný a Hruška a mezi nimi se mělo rozhodnout v závěrečném stoupání na Helfštýn. Zlatá olympijská naděje a největší favorit Jaroslav Kulhavý si vítězství nenechal vzít a dojel po 3 hodinách a 45 minutách první. Za ním se ztrátou 23 sekund dojel druhý Pavel Boudný, za dalších 11 sekund jako třetí dorazil Jan Hruška.