Důl Frenštát by měl jít definitivně k zemi

Frenštát pod Radhoštěm - Společnost OKD prohrála spor o legalizaci staveb na dole Frenštát. Hejtmanství potvrdilo stanovisko frenštátského stavebního úřadu, který zamítl prodloužení doby užívání více než 50 objektů v areálu dolu. OKD se k situaci zatím vyjadřovat nechce. Stavební úřad ve Frenštátě bude nyní pokračovat v řízení o odstranění staveb.

Těžní věže, sklady, dílny, silnice. Když v 80. letech u Frenštátu vznikal důl, většina staveb dostala jen dočasné stavební povolení. U 53 z nich už ale vypršelo a na to vloni upozornila obec Trojanovice, na jejímž katastru důl leží. OKD proto požádalo o legalizaci budov. Tu nejdříve zamítl frenštátský stavební úřad, teď odvolání smetl ze stolu i kraj. „Krajský úřad požádal v souladu se správním řádem ministerstvo životního prostředí, aby buď potvrdilo anebo změnilo závazné stanovisko CHKO Beskydy. Protože došlo k tomu, že ministerstvo toto negativní stanovisko potvrdilo a my jsme jím vázáni, krajský úřad žádost žadatele zamítl,“ vyjádřil se vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti Pavel Olšovský.

„Rozhodnutí krajského úřadu jsme dostali právě dnes, takže v těchto chvílích právníci celou situaci analyzují a v zákonné době se k tomu vyjádříme,“ reagoval stručně mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Žádost o legalizaci staveb v areálu dolu posuzovaly úřady více než rok. Po jejím zamítnutí bude frenštátský stavební úřad rozhodovat o tom, zdali nařídí jejich demolici. „Stavební úřad by měl nařídit odstranění staveb, u kterých uplynula stanovená doba trvání, ale samozřejmě investor staveb může využít ještě jiných možností - jako například soudní žaloby a podobně,“ řekla vedoucí stavebního úřadu MěÚ Frenštát pod Radhoštěm Marie Chromčáková. Zamítavé stanovisko hejtmanství vítají především na trojanovické radnici. Ta dlouhodobě bojuje za úplnou likvidaci dolu. „Tyto stavby tam již dvacet let neměly být, a pokud se máme vyrovnat s minulostí a máme jednat dle zákona, tak to bylo jediné možné řešení, které mohlo nastat,“ myslí si starosta Trojanovic Jiří Novotný. Kdy stavební úřad rozhodne o případném odstranění staveb, si zatím nikdo netroufá odhadnout. První ústní jednání bude nařízeno zřejmě na červen.

Vydáno pod