Autobusoví dopravci chtějí po kraji víc peněz

Ostrava - Desítky milionů korun navíc požadují autobusoví dopravci od Moravskoslezského kraje. S původně schválenými dotacemi na provoz příměstských linek totiž kvůli velkému zdražení nafty letos nevystačí. Pokud by jim kraj vyšší příspěvky neschválil, museli by dopravci zdražit jízdné nebo omezit dopravu.

Žádost o vyšší dotaci už Moravskoslezský kraj dostal od všech dopravců, kteří na jeho území zajišťují provoz příměstských autobusů. Plánovaný víc než půlmiliardový příspěvek jim letos stačit nebude. Žádají dalších 36 milionů korun. „My musíme s dopravci zasednout ke stolu, probrat jejich požadavky, které z větší části považuji za opravněné a podívat se na možnosti v rozpočtu MS kraje,“ uvedl náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. Autobusoví dopravci říkají, že kvůli drahé naftě vzrostly náklady na jeden kilometr až o korunu padesát. „Je to růst, který nečekal snad nikdo, kdo v dopravě pracuje,“ říká obchodní ředitel Veolia Transport Morava Jiří Šrajer. 

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Jízdné v autobusech nakonec asi nepodraží. Moravskoslezský kraj to označil za svou prioritu. „My musíme najít řešení, které nepovede ke zvýšení jízdného v dopravních prostředcích. Musíme najít rezervy v rozpočtu MS kraje, v úvahu přichází ještě redukce či menší obnova vozového parku, aby cestující nepocítili na svých peněženkách zvýšenou cenu pohonných hmot,“ prozradil Miroslav Novák. O tom, zda autobusoví dopravci dostanou víc peněz, musí rozhodnout krajská rada. Jednat by o tom měla koncem června.