Stovky párů historické obuvi opravují zlínští restaurátoři

Zlín - Náročnou omlazující kúrou procházejí exponáty zlínského Muzea obuvi. O vzácné boty pečují konzervátoři v sousedních Otrokovicích. V současné chvíli jich mají ve svých dílnách první tři stovky. Jakmile budou hotovi, dostanou jich ještě jednou tolik. Některé z nich už návštěvníci viděli, další jsou z muzejních depozitářů. Všechny pak poputují na podzim do nové expozice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstava se otevře v zrekonstruovaných prostorách budov 14 a 15 bývalého továrního areálu firmy Baťa v centru města.

Právě dnes pracovali konzervátoři na opravě perských opánků bohatě vyšívaných stříbrem, které pochází z 18. století. Pod mikroskopem z nich odstraňovali zoxidovanou vrstvu. Konzervovali taky přibližně stejně staré jezdecké holínky šlechtice, které byly vysušené a polámané. Vypadalo to, že si na nich v minulosti pochutnával malý, ale nebezpečný brouček – kožojed. K vidění byly ale také například boty kanadských indiánů anebo obří obuv rakousko-uherského postiliona, který si ji jako návleky nasazoval na svoje vlastní boty při jízdě na kozlíku poštovního vozu.

Všechny boty včetně stovek dalších se budou stěhovat do nového sídla v takzvaném Baťově institutu, kde bude muzeum mít svoji stálou expozici. Do Baťova institutu se kromě muzea přestěhuje i zdejší krajská galerie a knihovna. Muzeum obuvi samotné bude mít v objektu větší a kvalitnější prostředí.

NO COMMENT: Restaurátoři bot pro práci (zdroj: ČT24)

Návštěvníci Zlína ale nemusí čekat až do podzimu. Obuvnické muzeum ve Zlíně je stále v provozu. Už teď představuje upravenou expozici s historickou a cizokrajnou obuví rozšířenou o nové přírůstky obuvi a módních doplňků, které jeho pracovníci shromáždili za poslední dvě desetiletí. Vedle bot lze zhlédnout i výstavu oděvů a doplňků s názvem Ach, ty marnivé ženy a malou výstavu Orientky ze Zlína, která připomíná 50 let zlínské orientační obuvi.

Návštěvníci si je budou moci prohlédnout do konce listopadu, kdy se dosavadní prostory muzea u vstupní brány objektu továrního areálu definitivně uzavřou. Obuvnické muzeum nabízí více než tisícovku exponátů. Seznamuje návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obuvnictví od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik. Nejstarší originály pocházejí z konce 16. století.

Unikátní je kolekce věnovaná obouvání cizích národů. Patrně nejvzácnější je soubor textilních střevíčků z období čínského císařství, nechybí ani kolekce atamanských bot, soubor afrických sandálů a velká sbírka obuvi z Indie. Pozornost vzbuzují také opánky z peří ptáka emu a lidských vlasů, které sloužily v centrální Austrálii k rituálním obřadům. Nejrozsáhlejší, a patrně nejucelenější kolekcí sbírkového fondu, je soubor obuvi z produkce firmy Baťa. Sleduje vývoj výroby od vzniku továrny v roce 1894 až po rok 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn.