Světlíkův vítkovický plynojem Gong měl premiéru

Ostrava - Ani Papiňák, ani  Kulturojem ani Koloseum Vítkovice, ale Gong – takový je nový název víceúčelové haly v bývalém plynojemu v ostravské Dolní oblasti Vítkovice. Úderem do skutečného gongu to oznámil autor projektu Jan Světlík na zahajovacím koncertu Jaromíra Nohavici s Janáčkovou filharmonií.

Koncertem Jaromíra Nohavici s Janáčkovou filharmonií začal hudební provoz v jednom z nejpozoruhodnějších kulturních sálů v Česku.

Na program, i na to, jak se povedlo architektovi Josefu Pleskotovi přeměnit obrovský kovový válec, v němž se skladoval vyčištěný plyn, v budovu, která bude příjemná pro lidi, byli zvědaví mnozí. Úvodní koncert ale mohli sledovat jen ti, kteří při projektu pomohli.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Sál má kapacitu 1500 lidí a byl zaplněn do posledního místa. Kromě kulturních a politických elit přišli všichni, kteří na plynojemu pracovali, včetně zedníků s rodinami.

Plynojem se teď jmenuje Gong a jeho architektura přitahuje pozornost.

Gong brzy rozezní i první oficiální koncert pro veřejnost. Symfonický orchestr hlavního města Prahy zahraje 17. května Strausse, Čajkovského a Janáčka na úvod festivalu Janáčkův máj. Je vyprodáno.

Vydáno pod