Hospodařili na polích, dotace z EU za ně ale brali jiní

Třinec - Rozsáhlé podvody s pozemky na Třinecku vyšetřují policisté. Nejméně dvacet drobných zemědělců netušilo, že údajní podvodníci na jejich půdu berou dotace Evropské unie. Manželé Šimkovi už machinace vysvětlují před soudem. Jejich příbuzného začala vyšetřovat krajská kriminálka.

Na horských pastvinách hospodařili, dotace ale dostávali jiní. Údajní podvodníci totiž zfalšovali podpisy a úředníkům namluvili, že si pozemky pronajali. Petr Liberda z Třinecka to zjistil, když chtěl pozemek pronajmout dceři. Dva hektary vynesly údajným podvodníkům bezpracně třicet tisíc korun ročně. Nájemní smlouvy s údajně zfalšovanými podpisy spolu s žádostmi o dotace příjmali úředníci v Agentuře pro zemedělství a venkov ve Frýdku-Místku. 

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Za machinacemi s dotacemi stojí podle žalobce manželé Šimkovi z Jablunkovska. Pozemky na Třinecku znají dobře. Sami hospodaří na desítkách hektarů. Podle žalobce podvedli na dvě desítky zemědělců a přišli si na přibližně milion korun. Statní zemědělský a intervenční fond tvrdí: „V případě, že bude odsuzující rozsudek, dotace neposkytneme a již poskytnuté peníze budeme požadovat zpátky.“

A k soudu zamíří další z rodiny Šimků. Také on si měl za zády majitelů pronajímat jejich pozemky a zneužívat evropské dotace.