Vítězný návrh památníku Cyrila a Metoděje sklízí pozitivní ohlasy

Brno - Už koncem příštího jara má nedaleko brněnské katedrály Petra a Pavla stát nový památník věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Autory jeho návrhu jsou sochař Vladimír Matoušek a architekt Radim Horák, kteří zvítězili v soutěži vypsané brněnským biskupstvím loni na podzim. Všech devětadvacet návrhů tento týden biskupství veřejně vystavilo. Prohlédnout si je přišly desítky návštěvníků.

„Řešení pokorné, soudobé, výrazné i sdělné přinášející do místa svébytný tvar, který obstojí vedle stávajících soch svatého Petra a Pavla,“ tak ohodnotili návrh stylizovaného kamenného sousoší od Matouška a Horáka odborní porotci. Znázorňuje dvě siluety stojící proti sobě, mezi postavami je úzká štěrbina ve tvaru patriarchálního kříže se dvěma vodorovnými břevny.

„Na vybraný návrh jsme dostali spoustu velmi pozitivních ohlasů od odborníků, ale i od veřejnosti. Lidé oceňují především jednoduchost zpracování,“ uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Sochař Vladimír Matoušek (*1956) pochází z Brna. Vystudoval Střední průmyslovou školu chemickou v Brně a lidovou školu umění v ateliéru malíře Petra Skácela. Z počátku se zabýval zejména restaurováním gotických a barokních soch, od roku 1980 se věnuje původní autorské tvorbě.

Architekt Radim Horák (*1981) pochází rovněž z Brna. Vystudoval Fakultu architektury brněnského VUT. Je členem sdružení mladých architektů a designérů Kamenka architekti. S Vladimírem Matouškem spolupracoval už dříve na návrhu plánovaného památníku holocaustu v Brně. Ten ale u poroty neuspěl.

Soutěž o návrh památníku, který má připomenout 1150. jubileum příchodu soluňských bratrů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, oslovila 39 výtvarníků. Osmičlenná odborná porota v lednu hodnotila 29 doručených návrhů. Mezi hlavní kritéria patřila především originalita díla, kreativita, celková výtvarná úroveň, vhodnost začlenění díla do určeného prostoru či volba materiálů a jejich vzájemný soulad.

S nápadem na vytvoření památníku přišel brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Vybudování památníku moravských duchovních patronů v moravské metropoli je jeho dlouholetým cílem, přičemž Petrov, jako dominanta města, je k umístění památníku nejdůstojnějším prostorem,“ doplnila Jandlová.

Přesné datum odhalení památníku zatím biskupství nezná. Přáním Vojtěcha Cikrleho podle Jandlové je, aby bylo nové sousoší hotové v době oslav cyrilometodějského výročí.