Luhačovice zahájily lázeňskou sezónu svěcením pramenů

Luhačovice - Průvod několika set lidí se dnes zapojil do symbolického otevírání pramenů v Luhačovicích na Zlínsku. Nechyběli v něm krojovaní členové folklorních souborů a hasiči s prapory a korouhvemi. Svěcení a otevírání léčivých pramenů oficiálně zahájilo sezonu v tomto lázeňském městě. Letos si zároveň Luhačovice připomínají 600. výročí první písemné zmínky o městě.

Pramenům svatého Josefa, Ottovce, MUDr. Františka Šťastného a nejznámější Vincentce tradičně postupně požehnal luhačovický farář Hubert Wójcik. „Lázně jsou sice v provozu po celý rok, ale toto je akt otevření a zahájení hlavní sezony. Otevírání a svěcení pramenů je zároveň symbolickým poděkováním přírodě za dary v podobě minerální vody, kterou můžeme využívat k léčebným účelům,“ řekl provozní ředitel a mluvčí společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek. Farář každý pramen posvětil a u konečného zastavení průvodu u pramene Vincentky popřál šéf lázní Eduard Bláha všem provozovatelům, ať sezonu plnou změn letos zvládnou.

Akce Otevírání pramenů začala už v pátek programem základní školy a divadelním vystoupením. V sobotu pokračovala jarmarkem, otevřením výstavy Luhačovice v historických pohlednicích, projížďkou historických vozidel a bicyklů či programem o osobnostech zdejších lázní z doby před sto lety. Dnešnímu svěcení pramenů předcházela mše v kostele Svaté Rodiny.

NO COMMENT: Žehnání pramenům v Luhačovicích (zdroj: ČT24)

V Luhačovicích nyní vyvěrá 16 minerálních pramenů, většina z nich se využívá k lázeňské léčbě. Veřejně přístupných je jich pět, další jsou v jednotlivých objektech a využívají se k pitné kúře, inhalacím a koupelím v léčebných zařízeních. Luhačovické vody jsou považovány za jedny z nejúčinnějších v Evropě pro vysoký obsah minerálních látek a pro vynikající proplynění volným kysličníkem uhličitým. Zdejší lázně léčí onemocnění horních a dolních cest dýchacích, poruchy trávicího systému, zažívacího ústrojí a diabetu, nemoci oběhového ústrojí či pohybového aparátu.

Lázně loni navštívilo 29.703 klientů, což bylo nejvíce v historii firmy, o 1834 hostů více než v roce 2010. Návštěvnost zvedly zejména krátkodobé a relaxační pobyty ve zrekonstruovaném hotelu Alexandria. Ubylo však klientů u komplexní lázeňské péče.