Řečtí podnikatelé stěhují své obchody do Bulharska

Atény – Ekonomická situace v Řecku se neustále zhoršuje, země se tak propadá do hlubin recese. Místní podnikatelé proto své podniky stěhují do zahraničí. Třeba do Bulahrska, tam je totiž lákají nízké ceny nebo levná pracovní síla. Především je zde ale uklidňuje to, že jsou v bulharských bankách jejich peníze ve větším bezpečí než doma.

Pro řecké podnikatele se Bulharsko stává určitou nadějí. Daně z příjmů jsou tam jedny z nejnižších v Evropské unii, deset procent. Naproti tomu v Řecku podnikatelé do státní kasy ze zisku odevzdávají nejmíň pětadvacet procent. Jednotlivci s vysokou výplatou by navíc ještě skoro polovinu ročního výdělku dali na dani ze mzdy.

Jseph Komninakidis, manažer Staff Jeans Bulgaria

„To, co se právě teď děje v Řecku, je tragédie. Přicházíme o příjmy a zároveň máme vysoké výdaje na přepravu našeho zboží mezi Bulharskem a Řeckem. Takže potřebujeme tyto náklady srazit, abychom ustáli konkurenci v Evropě.“

To ale nejsou jediné výhody Bulharska. „Především to pro podnikatele není daleko. Tady stojíme u řeckých hranic a přitom jsou tu dobré ceny i lokalita,“ podotkl realitní makléř B&H Real Estate Bojko Bojkov. Právě nízké ceny bulharských nemovitostí v atraktivních lokalitách Řeky lákají. Aristo Theodoropoulos si pochvaluje výhodnou koupi rekreačního areálu v luxusním horském středisku Bansko. K sousedům tak prchá čím dál víc investorů.

„Je to smutné, ale skutečně tomu tak je. Někteří Řekové přesouvají svoje přebytečné peníze do Bulharska. Chtějí je tak zabezpečit před rizikem, kdyby Řecko opustilo eurozónu a znovu zavedlo drachmu,“ řekl analytik Centra pro liberální strategie Georgy Ganev. Výrobci značky Staff Jeans chtějí za hranicemi přečkat špatné časy. To ale může trvat roky, Řecku se stále víc podlamují kolena. Bulharsko ale na jeho krachu zatím jen vydělává.

Řečtí podnikatelé prchají do Bulharska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod