Učni opustí hotel Praha v Novém Jičíně

Nový Jičín - Střední škola hotelnictví a gastronomie z Frenštátu pod Radhoštěm opouští vyhlášený novojičínský hotel Praha. Vedení školy tvrdí, že na dotování ztrátového provozu, který z velké části obstarávají učni, nemá peníze. Restauraci si chce pronajmout soukromá firma, ubytovací část ale provozovat nechce. O areál má zájem i město.

Po většinu dne prakticky prázdná restaurace a hotelové pokoje, ve kterých už hosté téměř nespí. Novojičínský hotel Praha i přes svou atraktivní polohu v centru města prodělává. Zařízení funguje jako učňovské středisko, v kavárně se nesmí kouřit a během prázdnin bývá měsíc zavřeno. Jen v loňském školním roce tak byla ztráta rovný milion korun. Ke konci června jej frenštátská hotelová škola opustí. „Vedení školy musí reagovat na ekonomickou situaci regionu a makroekonomickou situaci státu, kdy ten provoz odloučeného pracoviště již je velmi nerentabilní,“ zdůvodňuje ředitel školy Ivo Herman. Areál hotelu Praha se skládá ze dvou historických památkově chráněných budov z přelomu 19. a 20. století a novodobé panelové přístavby. Objekty teď škola nabízí k pronájmu.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Vedení školy už vyjednává s jedním zájemcem. Ten ale chce provozovat pouze restauraci. Hrozí tak, že hotelová část zůstane od začátku července prázdná. „Byla to ozdoba celého regionu, fungovala nepřetržitě po celou dobu Rakouska-Uherska, první republiky, ale také okupace. Vlastně ten provoz nebyl nikdy přerušen,“ upozorňuje historik Jaroslav Zezulčík. Do hry chce vstoupit i novojičínská radnice. Zvažuje, že by hotel Praha převzala a kraji nabídla objekt nedaleké Mendelovy střední školy. „Kdyby se podařila směna, mohli bychom oboustranně dojít k výhodnému řešení,“ myslí si náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková.

„Máme zájem přebudovat hotel Praha například na kongresové centrum,“ říká starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Kvůli opuštění hotelu Praha přijde o práci 5 provozních zaměstnanců. Zhruba 80 učňů bude muset od nového školního roku nastoupit na praxi v soukromých provozech. Škola chce, aby část z nich převzal i nový nájemce.