Dražba přinesla peníze, které pomohou vyzdobit brněnskou „myší díru“

Brno - Myší díra – nevzhledná část podchodu pod brněnským nádražím, kterou projdou denně desetitisíce lidí, se promění ve veřejnou galerii. Výtvarníci prostor zaplní svými díly a budou tvořit přímo mezi stánky trhovců. Peníze na tento počin získali organizátoři z aukce výtvarných děl Petra Kvíčaly – výtvarníka a pedagoga Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického, jenž projekt vymyslel.

Jeho záměrem je „myší díru“ zkulturnit a zároveň výtvarníky povzbudit k práci ve veřejném prostoru. Ta je podle něho daleko náročnější než tvorba umělce pro jeho vlastní realizaci. „Ten, kdo vytváří něco pro veřejný prostor, musí své ego potlačit a zohlednit všechno, co daný prostor nabízí a komu slouží. A v tomto konkrétním případě je třeba počítat s tím, že nemusí být jeho dílo přijato, nebo může dojít dokonce k jeho poničení,“ vysvětlil Kvíčala.

V ideálním případě, pokud by se „myší díra“ jako výtvarný prostor prosadila a předčila současnou funkci podchodu, mohlo by dojít k vytlačení trhovců. „To je ale pouze teoretická vize a není na VUT ji realizovat – to musí samo město,“ dodal rektor Vysokého učení technického Karel Rais.

Za kolekci Kvíčalových nových grafik a jejich první tisk získali organizátoři dražby výtěžek 126 tisíc korun, což je podle Kvíčaly víc než dost. „Takové peníze budou pro vybrané výtvarníky stačit do konce roku,“ uvedl nadšeně sám Kvíčala, který se aukce společně s dalšími 40 lidmi účastnil.

Peníze z aukce dostane každý z vybraných umělců, již se budou moci na panelech o velikosti 2 krát 4 metry v myší díře realizovat. „Ti, kteří budou vybráni se svými nápady – a připomínám, že to nebudou jen studenti, ale široká veřejnost – dostanou určitý obnos, aby mohli své dílo zrealizovat,“ dodal Kvíčala. Panelů bude v celém prostoru k dispozici šest až osm. A budou se měnit vždy po několika týdnech. Projekt nese pracovní název Galerie Myšina. „Je odvozený od bývalého nedalekého podchodu Myší díra. My se ale chceme zaměřit na hlavní podchod, který vede od zastávek tramvaje k obchodnímu domu Tesco,“ vysvětlil Kvíčala.

  • Grafika Petra Kvíčaly zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3576/357559.jpg
  • Aukce grafiky Petra Kvíčaly zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3576/357564.jpg

Kdy se začne s realizací projektu, zatím není přesně dáno. Umělce však vyzve k podání návrhů na výtvarného dílo VUT na svých stránkách. Vybírat konkrétní realizátory bude pak komise složená se zástupců školy, sponzorů a brněnského magistrátu.