Muzejní noc v Ostravě bude veliká. Zapojí se 31 organizací

Ostrava – Muzejní noc v Ostravě bude letos veliká. Během jednoho dne a noci se představí celkem 31 soukromých i státních organizací, které pravidelně pořádají výstavy, koncerty, filmová a divadelní představení, přednášky a jiné akce.

Patří k nim Galerie výtvarného umění, Ostravské muzeum, Národní divadlo moravskoslezské, Centrum kultury a vzdělávání, Antikvariát a klub Fiducia, Divadlo Petra Bezruče, Hornické muzeum, různé menší galerie jako Galerie Jáma 10, také Radnice města Ostravy, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy a mnoho dalších.

Ostravská muzejní noc je součástí celorepublikového Festivalu muzejních nocí, které zaštiťuje Asociace muzeí a galerií České republiky. „Cílem je představovat kulturní instituce v nezvyklé a atraktivní podobě. Ty mají připravený speciální program, budou mít otevřeno do pozdních nočních hodin a mnohde otevřou lidem i zákulisní prostory,“ uvedla koordinátora festivalu Jana Šrubařová.

Například Národní divadlo moravskoslezské připravilo pro sobotní večer program v umělecko-dekoračních dílnách za Divadlem Antonína Dvořáka. „Za železnými vraty provozního zázemí se diváci octnou v tunelu, který nabídne mix scénografií a bude rozdělen do několika sekcí. V každé se vždy odehraje minipříběh z divadelní inscenace ze zákulisí,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová. Dodala, že různé hry a animační programy na téma divadlo jsou připravené také pro děti.

Mezi institucemi, které se do letošního ročníku zapojí poprvé, je Dopravní podnik Ostrava. „Dopravní podnik přispěje festivalu a jeho návštěvníkům tím, že poskytne autobusové linky pro přepravu mezi jednotlivými institucemi, a to zdarma,“ uvedla další koordinátora akce Andrea Wenglarzyová.

Zázemí lidem nabídne také kavárna Ostravanka Coffee Shop. „Kromě tradičního zboží kavárna připraví speciální nabídku sladkých a slaných balíčků s kávou nebo pitím, které si návštěvníci budou moci dát v Ostravance nebo si je vzít s sebou,“ řekla Wenglarzyová. Ostravanka Cofee Shop má v Ostravě dvě provozovny, jednu v Miličově ulici číslo 2, druhou na Prokešově náměstí.

Loni navštívilo v Ostravě festival dvacet tisíc lidí. „Vzhledem k nově zapojeným organizacím, pestřejším programům i zájmu lidí, který je zřejmý už v předstihu, očekáváme letos více než pětadvacetitisícovou účast,“ dodala Wenglarzyová.