„V České republice mimozemšťané nebyli,“ říká Erich von Däniken

Vývoj pradávných civilizací je z velké části výsledkem školitelské práce mimozemských bytostí, které byly během věků proměněny v mytologiích a legendách v bohy – Boha Slunce, Ježíše, mesiáše. Běžná a vědecky obhájená interpretace archeologických nálezů nic takového neukazuje a neexistují pro to nejmenší faktické důkazy, pro mnohé jde ale o nepochopení faktů. Jedním z těch, který velkou část života navzdory výsměchu vědecké obce prosazuje vliv mimozemšťanů a očekává jejich návrat, je Erich von Däniken, host Františka Lutonského v Interview ČT24 z 14. května.

V České republice jste teď s přednáškou, která se jmenuje Návrat Bohů. Můžete rámcově říct, o čem přednáška bude?
Představím tam nejnovější materiál. Například hluboko pod egyptskou Velkou pyramidou bylo objeveno jezero. Uvnitř pyramidy se za poslední roky objevila celá řada malých chodbiček a slují, kam se dostanou pouze malí roboti. Je to něco nevídaného, ani to nebylo představeno lidem, ale já to lidem ukážu.

Jak jste pracoval na tomto objevu?
Osobně jsem to neobjevil, objevili to moji přátelé archeologové. Problém je, že v egyptské archeologii vstupuje do hry politika a archeologové nemohou určité věci zveřejňovat. Někteří archeologové mi přesto tu informaci předali, aby se o těchto materiálech dozvěděla veřejnost, když to sami zveřejnit nemohou.

Vědci mívají spoustu pochybností, i proto možná chtějí, aby někdo prosondoval terén?
Samozřejmě, vědci pochybují, to je jasné. Mnoho vědců na celém světě říká, že mé dílo se nemá brát vážně. Nicméně mezi lidmi probíhá pomalu, ale jistě určitá změna. A vědci jsou stále otevřenější podobným myšlenkám a přicházejí s novými pohledy na věc.

Mluvíme spolu v roce 2012, v roce, kdy spousta lidí předpovídá konec světa, kdy 21. 12. 2012 končí mayský kalendář. I tomu se budete nějak věnovat?
Mayský kalendář znám velice dobře, zdá se být složitý, ale vůbec složitý není. 21. 12. 2012 je tam jedno znaménko, kterým mayský kalendář končí. Jenže počítání té dlouhé časové přímky sice končí k 21. 12. 2012, ale potom začne zase od jedničky. Je to jako v našem kalendáři – bylo 31. 12. 1999 a potom bylo 1. 1. 2000. Neznamená to tedy v žádném případě, že by svět zanikl.

Američtí vědci v Guatemale nedávno objevili nejstarší mayské kalendáře. Máte k tomu nějaký komentář?
Nevěřím tomu. Ať už je ten kalendář jakýkoliv, vždy začíná od stejného bodu, takže konečný bod toho dlouhého počítání je zase 21. 12. 2012. V mayských zdrojích se ale nikde nezmiňuje, že by svět měl přestat existovat. V Tortugueru v Mexiku je malá pyramida, kde je vytesáno, že se vrátí bůh Bolon Yokte, tedy že by se mohl vrátit 21. 12. 2012. Věřím, že tito bohové pocházeli z vesmíru.
Stále ale máme problémy s výpočtem mayského kalendáře, aby pasoval na ten náš. Skutečně datum je proto velký otazník.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Když přijmu navzdory všem skeptikům vaši tezi o Bolon Yokte, že se vrátí na zemi, vrátí se sám?
Nikdo neví. Jsem specialista na starou literaturu. A v těch starých knihách se píše, že se vrátí staří bohové. Když přišli španělští konkvistadoři do Střední Ameriky, Mayové a Aztékové na začátku věřili, že Cortes je bůh. Někoho čekali. Také Inkové v Jižní Americe se domnívali, že Francisco Pizarro je synem slunce, bohem, kterého očekávali. Ve všech starých kulturách někoho očekávali daleko dřív, než nastoupilo křesťanství.
Vyrůstal jsem jako katolík a my věříme, že se jednoho dne vrátí Ježíš. Židé věří, že se vrátí mesiáš. Muslimové věří, že se vrátí Mahdí. Podle mě to není Ježíš, mesiáš, Mahdí, kdokoliv. Podle mě to budou mimozemšťané, kteří se skutečně jednoho dne vrátí. Ale neptejte se mě na datum, nikdo nemá konkrétní datum.

Co tady mimozemšťané udělají? Nastolí nějaký nový nebo starý pořádek?
V minulosti se snažili pomáhat, byli to školitelé. Nechtěli vraždit lidi, jak je to v scifi románech a filmech. Když už má někdo technologii, že se dostane z bodu A do bodu B rychleji než rychlostí světla, nemůžete to být žádný primitiv. Nemůže se dostat na nějakou planetu a tam vyvraždit civilizaci. Takže jakmile se vrátí, bude to velký den naděje, minimálně pro mě.

Vždycky když čtu o Erichu von Dänikenovi nebo když vás poslouchám, říkám si, proč to máte tak špatné u oficiálních badatelů, archeologů, historiků?
Všichni jsme prošli určitým vzděláním. Někdo je archeolog specializuje se na egyptologii, jiný na archeologii Střední Ameriky, další na prehistorii a tak dále. Jenže když se specializujete na Střední Ameriku, nemůžete být už takový odborník i na egyptologii. Archeologové, které znám, jsou skvělými lidmi, skvělými vědci, ale jsou specializovaní. Já přináším nový pohled na věc. A to, jestli mám pravdu, nebo ne, uvidíme až v budoucnosti.

Nebál jste se někdy toho, že vás zneužívají?
Velice často jsem byl špatně pochopen, zneužit, ale to je běžné. Když někdo s něčím přijde na veřejnost a snaží se to obhajovat, tak čelí útokům. Já ale ve svých přednáškách říkám, nevěřte ve mě, obrátím se v hrobě, jestli někdo po mé smrti udělá z toho, co říkám, sektu nebo náboženství. Buďte otevření, kritizujte mě, snažte se kontrolovat sami sebe a možná nakonec dojdete ke stejnému závěru jako já.

Něco jiného je přijít s hypotézou a tu si následně nechat potvrdit vědeckým světem. A něco jiného je přijít s hypotézou a tu hodit v plénum laikům?
Obecně to tak lze říct, ale my máme důkazy. Máme stovky indikací, písemné zmínky tisíce let staré, kdy lidé diskutovali o mimozemšťanech. Někteří se snažili učit jejich jazyku. Určité náznaky jsou i v archeologii, existují sochy, kdy vidíte, jak bůh sestupuje na zem. V katolických kostelích vidíte zmrtvýchvstání Ježíše Krista, skvěle vypracované oltáře. Žádní tito tvůrci ale netvrdili, že byli přitom, kdy žil Ježíš. Pracovali na základě mytologie, referencí, a to je podobné i v případě archeologie.

Proč vlastně nevěříte tomu, že staré civilizace dokázaly vytvořit vlastní společnost, že jim musel někdo poradit, jak na to?
Podívejte se na Velkou pyramidu v Egyptě nebo jiný skvělý svatostánek jinde ve světě. Samozřejmě to vybudovali lidé, ne mimozemšťané, ti se nikdy neušpinili. Můžeme se ptát, proč naši předchůdci vybudovali tak gigantické budovy? Klasická odpověď je, že to udělali pro boha. A následuje druhá otázka: pro jaké bohy? Tam je zase typická odpověď, že to byli bohové přírody, protože naši předchůdci nerozuměli přírodním jevům a viděli boha v přírodě. Nicméně to nestačí.
Když bohové promlouvali k lidem, dostala se k nim informace o komplikovaném kalendáři. Nebo jim tito mimozemšťané, bohové, řekli, že Měsíc sám o sobě nezáří, ale že je to odraz světla slunce. To je informace, kterou neposkytla příroda. Proto si musíme klást otázku, kteří bohové tuto informaci poskytli.

Přistoupíme-li na tezi, že přišli mimozemšťané a něco lidstvo naučili, proč se o tom nedochovaly zprávy přímo v mýtech a legendách? Nikde, když to hodně přeženu, tam není nějaký zelený mužíček nebo někdo, kdo vypadá úplně netypicky?
Nemáme žádné objektivní důkazy, ale máme celou řadu náznaků. Nemůžeme odmítnout myšlenku, že nás navštívili mimozemšťané. Většina vědců dnes říká, že vzdálenosti mezi hvězdami jsou tak velké, že je nemůže nikdo překonat. To je ale něco, co by se mělo změnit. To, že se nám dnes nedaří dosáhnout rychlosti světla, neznamená, že jednoho dne na to někdo nepřijde. A pak možná někdo řekne, Erich Von Däniken měl kousek pravdy.

Pohybujete se v Egyptě, v Latinské Americe. Byly podle vašeho názoru mimozemské civilizace i tady ve střední Evropě, třeba v České republice?
Pokud vím, tak ne. Vše se odehrálo před tisíci a tisíci lety. Česká republika, Švýcarsko byly tehdy na konci doby ledové a vyspělé kultury se v této lokalitě neobjevovaly.

Některé vaše hypotézy z minulosti byly vyvráceny. Když předložíte nějakou hypotézu veřejnosti, máte nějakého oponenta, kdo vám řekne, ne, to už je moc?
Mám celou řadu oponentů a jsem za to velice rád. Žijeme uprostřed společnosti kritiků a ne těch, kdo věří. Vědec musí být sám kritikem, jinak by to už nebylo o vědě, ale věda musí být otevřená. Doufám, že když se věda otevře, ať už je to teologie, archeologie, může přijímat nové otázky.

Kdybyste potkal zástupce mimozemské civilizace a byl byste schopen se s nimi dorozumět, je nějaká otázka, kterou byste položil jako první?
Zeptal bych se na počátek boha a všehomíra. My totiž nechápeme, jak vesmír vznikl, máme jen vědeckou teorii velkého třesku. Jak byl zahájen velký třesk? Co bylo předtím? To by byla moje první otázka mimozemšťanům. Ale neměl bych pouze tuto otázku, měl bych telefonní seznam otázek.

Jestli se nemýlím, v jednom románu naznačujete, že jste se mohl potkat s někým z jiného časoprostoru. Je to tak?
Ne, nikdy jsem neviděl UFO, bohužel. Kdykoliv se někde objevím, mimozemšťané prchají. Napsal jsem knihu o tomto mýtu, nicméně to byla fikce. Předtím, před třiceti čtyřiceti lety, než jsem začal psát knihy, které nebyly fikcí, jsem psal články pro Playboy. A ve svých knihách jsem zveřejnil celou řadu krátkých fiktivních příběhů. Nicméně musíte rozeznat, které věci jsou faktické a které jsou fikcí.

Erich von Däniken (*1935, Zofingen)

Spisovatel, záhadolog. Původně působil v hoteliérství. Autor více než třiceti knih, ve kterých se snaží mimo jiné dokázat vliv mimozemšťanů na vývoj naší civilizace. Jeho kniha Vzpomínky na budoucnost je světovým bestsellerem. Český klub skeptiků SISYFOS mu udělil zlatý Bludný balvan za rok 2006.      

(redakčně kráceno)