Rodiče postižených dětí bijí na poplach

Ostrava - Rodiče pečující o dítě s těžkým zdravotním postižením bijí na poplach. Dopady sociální reformy jsou pro některé z nich drtivé. Měsíčně přicházejí až o sedm tisíc korun. V dotazníkovém šetření to zjistila rodičovská aktivita Za lano. Výsledky průzkumu zaslala poslancům a žádá je o pomoc.

Nina Chodilová z Havířova sama pečuje o svou šestnáctiletou těžce zdravotně postiženou dceru. Rodina není v lehké finanční situaci a stát ji teď měsíčně ubral pět a půl tisíce korun. „Od ledna jsme začali bojovat na úřadech a dopadlo to tak, že jsem se psychicky zhroutila, protože pečuji nejenom o dceru, pečuji i o starou maminku doma. Do toho mám ještě dvě studující děti, které taky musím na studiích podporovat. Musím říct, že je to opravdu strašné,“ stěžuje si matka postiženého dítěte Nina Chodilová.

„Pro ty rodiny je to strašně ponižující. Mluvil jsem s řadou maminek a oni už těch běhání po úřadech, žadonění, žebrání, prošení, posílání žádostí a dopisů mají plné zuby,“ řekl člen rodičovské aktivity Za lano Milan Svojanovský. Několik rodičů se teď spojilo a uspořádalo celostátní dotazníkové šetření. Na stole se jim sešlo téměř 150 vyplněných formulářů.   

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Zhruba o polovinu klesl třeba příspěvek na mobilitu, měsíčně na 400 korun. Třetina dotázaných přitom uvedla, že za dopravu dětí do škol nebo k lékaři vydá za měsíc až 4 tisíce korun. Čtyřsetkorunový příspěvek na mobilitu pokryje v průměru jen 17 procent skutečných nákladů. Řada rodin ho projede za dva dny povinné školní docházky. Výsledky průzkumu rodiče rozeslali poslancům. Zatím dostali jedinou odpověď. Pouze formální.

„Rozhodně nechci zpochybňovat výsledky toho šetření, ale je zřejmé, že bylo provedeno na spíše malém vzorku a také spíše nespokojených rodičů a proto bych byla nerada, aby ty výsledky byly staženy paušálně na všechny rodiny,“ vyjádřila se mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.