Čechům chybí dostatek pohybu, tvrdí odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci

Olomouc - Čechy zabíjí nedostatek pohybu. Vyplývá to z dlouhodobého výzkumu odborníků z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Ti se proto ve čtvrtek chystají do poslanecké sněmovny, aby se svými poznatky seznámili zákonodárce. Cílem setkání má být zahájení veřejné diskuse na téma podpory pohybových aktivit.

Pohybová aktivita dospělých i dětí v České republice klesá. Zhoršuje se fyzická zdatnost populace. Takové jsou závěry výzkumu, který odborníci z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci prováděli osm let. „Stoupá procento lidí, kteří se vlastně nezajímají vůbec o nic. Všude se dojede autem a pohybová aktivita vůbec není součástí normálního týdenního režimu,“ uvedl děkan FTK UP Olomouc Zbyněk Svozil. Nedostatek pravidelného pohybu je přitom jednou z příčin vzniku takzvaných civilizačních chorob. Ty na světě ročně způsobí 63 procent všech úmrtí. Podle odborníků z Univerzity Palackého Češi kopírují chyby, které v minulosti udělaly vyspělé západní státy. „Dostupnost levnějších potravin, dostupnost televize – tedy levnější zábavy, se projevuje na výskytu obezity, která u nás stoupá,“ potvrdil Erik Sigmund z Institutu aktivního životního stylu FTK UP Olomouc.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Na nedostatečnou úroveň pohybové aktivity a sedavý životní styl teď odborníci z olomoucké Fakulty tělesné kultury upozorní přímo v poslanecké sněmovně. Pro poslance chystají přednášky, na kterých představí výsledky svého dlouhodobého výzkumu. Odborníci tak chtějí zákonodárce přimět k diskusi o podpoře pohybových aktivit. „Musíme si všichni uvědomit, že když to nezačneme řešit teď, tak nás to dožene za 10, 15, 20 let a už by mohlo být pozdě a budeme vynakládat daleko větší prostředky,“ souhlasí i poslanec Jiří Šlégr. Podle odborníků přitom lidé nemusí podávat vrcholové výkony. Stačí, když se budou pohybovat pravidelně.