Dálniční přivaděč k Bílovci je hotový, otevře se ale až v červnu

Bílovec - Až téměř po třech letech od otevření dálnice stavbaři dokončili přivaděč k Bílovci. Jeho dostavbu nejdříve odsunul nedostatek peněz a poté opakované sesuvy svahu nad silnicí. Řidiči si ale na otevření dvou kilometrů vozovky ještě počkají. Ředitelství silnic a dálnic čeká na výsledky měření pohybu svahu, otevřít se chystá až v červnu.

Konec listopadu 2009: po dlouhých letech příprav se otevřela dálnice do Ostravy. Kvůli nedostatku peněz ale chyběly některé sjezdy. Poslední u Studénky zprovoznili stavbaři vloni v srpnu. Místo dvou směrů z něj ale řidiči mohou dosud zamířit pouze ke Studénce a dál k letišti. Na druhou stranu do Bílovce je stále vjezd zakázán. Příčinou problémů je několik sesuvů půdy z kopce Kanihůra, po jehož úbočí bílovecký přivaděč v hlubokém zářezu vede. Termín otevření se tak neustále odsouval. Řidiči z okolí musí nadále počítat s kilometry objížděk navíc. Přivaděč je přitom prakticky zcela hotový. Minulý týden na něm dělníci namalovali vodorovné dopravní značení. Přesto si řidiči ještě několik týdnů na jeho otevření počkají. „Probíhá přejímka a ještě čekáme na poslední papír ze stavebního úřadu Bílovec,“ vysvětluje tisková mluvčí Skanska, a. s. Lucie Nováková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Do konce května 2012 má proběhnout prohlídka svahu a pokud nebude zaznamenán už žádný pohyb, tak se bude úsek zprovozňovat v průběhu června 2012,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Stavební firma tvrdí, že podle vlastního měření už další sesuvy půdy nehrozí. „To konkrétní opatření, které bylo provedeno, je pilotová stěna, která je kotvená do svahu zemními kotvami,“ potvrdila mluvčí Skanska, a. s. Lucie Nováková. Zpevňování svahu stálo navíc přes 90 milionů korun. Ty zaplatí v rámci takzvané geologicky nepředvídatelné události stát.