V mateřince ve Fryštáku začnou ve čtvrtek odstraňovat azbest

Fryšták – Čilý stavební ruch už bude od čtvrtka panovat v mateřské škole ve Fryštáku na Zlínsku. Stavebníci začnou s odstraňováním nebezpečných minerálních vláken a karcinogenního azbestu, které tam před časem hygienici objevili. Sanace budovy bude trvat přibližně měsíc. Děti tak i nadále zůstávají v náhradních prostorách, do školky se zřejmě vrátí až na podzim.

Mateřince ve Fryštáku už nikdo neřekne jinak než azbestová školka. Štáb ČT se dnes jako jediný mohl podívat dovnitř budovy - za přísných bezpečnostních opatření a v doprovodu inspektora. „Kontaminát se nesmí dostat mimo budovu, což bude zajištěno neustálou kontrolou inspektorů. Budou na místě se sanační skupinou a budou dohlížet na to, aby bylo všechno dodrženo tak, jak má být,“ vysvětlila zástupkyně inspektorů Zoja Guschlová. 

Dekontaminování a sanace budovy bude město stát 15 milionů korun a potrvá 35 dnů. Odborníky na azbest pak vystřídají odborníci na stavební úpravy.

NO COMMENT: Přípravy na sanaci fryštácké školky (zdroj: ČT24)

Děti se do školky vrátí nejdříve v říjnu. „Kdo si zvykl nejvíc, jsou naše děti. Těm se tady moc líbí. I my dospělí také vnímáme pozitiva. Je to tím, že prostory jsou menší, máme k sobě blíž,“ zhodnotila ředitelka školky Ilona Staňková. V budově základní školy děti zůstanou, dokud to bude nutné.

Nadlimitní koncentrace naměřili také v dalších osmi školních budovách v kraji

Mateřinka ve Fryštáku byla jedním ze šestnácti míst ve Zlínském kraji, kde hygienici provedli kontrolní měření. Nebezpečná minerální vlákna odhalili například také ve třech třídách Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí, Karolince na Vsetínsku, základní škole v Zubří a v Liptále. V Zubří pomohla firma se speciálním vysavačem, s jehož pomocí se ze stěn nebezpečná vlákna vysála. Třídy se pak jen znovu vymalovaly a děti se mohly vrátit. Tři školy stále ještě čekají na výsledky.

Minerální vlákna dráždí dýchací cesty, azbest je karcinogen

Neviditelná látka dráždí dýchací cesty a způsobuje potíže hlavně alergikům. „Dostávají se vdechováním až do plicních sklípků a mohou ve svém důsledku zhoršit samočisticí funkci plic. To znamená, že může docházet k častějším onemocněním dýchacích cest,“ popsala rizika nalezených látek zlínská hygienička Ivana Lukašíková. 

Azbest se dříve ve stavebnictví hojně využíval kvůli jeho dobrým tepelným a mechanickým vlastnostem, nyní je ale použití tohoto materiálu regulováno nebo přímo zakázáno. Azbest je totiž karcinogen a v podobě mikroskopických ostrých vláken se může dostat do těla a způsobit rakovinné bujení.

Při výstavbě v 70. a 80. letech se používaly takzvané boletické panely – a právě v nich jsou karcigenogenní vlákna obsažena. Do vzduchu se ale azbest může rozšířit při neodborných stavebních úpravách. Z analýzy České školní inspekce zveřejněné na konci minulého roku vyplynulo, že z azbestových desek je v ČR postaveno dohromady 291 škol.