Školy v Českém Těšíně mají vlastní jazykové učebnice

Český Těšín - Učitelé ze všech základních škol v Českém Těšíně společně vytvořili vlastní učebnice a pomůcky pro výuku cizích jazyků. Cílem projektu, který nese název Komunikujeme bez hranic, je zatraktivnit vyučovací hodiny a cizí jazyky učit efektivněji.

Škola hrou. Tak vypadají hodiny angličtiny na česko-těšínských základních školách. Nový, interaktivní způsob výuky si chválí i Zuzana Fůriková. Angličtinu učí 10 let a na klasické učení ve stylu memorování nevzpomíná ráda. „Takové učení bylo suché a děti ta angličtina nebavila. Ale teď, když berou tu výuku jako zábavu, tak si hodně pamatují,“ říká. Učebnice, pracovní sešity, obrázkové karty. Všechno se zrodilo v hlavách samotných učitelů. Pomůcky vytvářeli téměř tři roky. „Ty výukové materiály budou distribuovány do všech škol a budou je používat všichni žáci v Českém Těšíně,“ uvedl místostarosta ČT Stanislav Folwarczny.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Do projektu se zapojila i základní škola s polským vyučovacím jazykem. Její učební materiály by už v příštím roce měly sloužit k výuce polštiny na českých školách. Ty si samy zvolí, jakým způsobem materiály v polském jazyce využijí, ať už v rámci volitelných předmětů, nebo kroužků. V Českém Těšíně je to naprostá novinka. Tento téměř šest a půl milionový projekt financoval dotační program Evropské unie. Jeho součástí byla i stáž učitelů na školách ve Finsku. Své poznatky ze zahraničí teď přenášejí do samotné výuky.