Ptačí centrum pomáhá i savcům. Náhradní matku našla i malá srnčata

Brno – Na okraji Brna, mezi hustými keři je schované Ptačí centrum Zdeňka Machaře. Záchranná stanice se donedávna specializovala pouze na ptáky, teď ale pomáhá i zraněným savcům. Po zrušení stanice pro divoká zvířata u brněnské zoo zůstala jediným zařízením svého druhu v Brně. Útočiště poskytla mladým srnčatům a teprve týden starému mláděti divokého prasete.

Rituál kojení mladých srnčat a divokého prasete se v Ptačím centru, které připomíná spíše farmu, opakuje každé dvě hodiny. „Pepíku, pojď se napít. Pěkně papej,“ chválila prasátko pracovnice Ptačího centra Alexandra Novotná. O pár minut později se už o kojeneckou láhev naplněnou mlékem přetahují dva srnečci. „Máme je tady teprve čtyři dny a za tu dobu udělali neuvěřitelné pokroky. Ze začátku vůbec nedokázali stát na nožičkách a teď už tady pobíhají,“ dodala žena s úsměvem.

NO COMMENT: Záchrana zvířat v Ptačím centru (zdroj: ČT24)

Lidé často mláďata přináší úplně zbytečně, tvrdí Zdeněk Machař

Mláďata přitom vůbec v záchranné stanici nemusela skončit. Rodina je našla opuštěné na zahradě. Z toho usoudila, že matka se k nim už nevrátí. Mláďata hned odchytli a dovezli do Ptačího centra. „Je to naopak, ona se jen vzdálí, aby nepoutala pozornost. Chtěl bych apelovat na lidi, aby se zvířat nedotýkali a nechali je tam, kde je najdou, protože matka o nich moc dobře ví,“ řekl Machař. Netýká se to jen srnců, ale také divokých prasat nebo zajíců. Nejčastěji lidé ovšem nosí zraněné ježky nebo netopýry.

Rada Zdeňka Machaře

„Nejlepší je nejprve zavolat a poradit se s odborníkem. Teprve potom se v nejhorším domluvíme na odchytu nebo necháme odborníky pro zvíře přijet.“

  • Nejvíce nalezenců tvoří v Ptačím centru stále ptáci zdroj: ČT Brno
  • V Ptačím centru zachraňují mladá srnčata i sele divočáka zdroj: ČT Brno

S centrem má na pozemku o rozloze dva hektary velké plány. „Budujeme výběr pro srnčí zvěř, vznikne tady taková menší obora. Jsou tady v okolí houštiny, kde je dokonalý klid, takže to využijeme pro zvěř, kterou není nutné ochočit,“ popisoval Machař. Ačkoliv se stanice nově věnuje i savcům, největší část nalezenců tvoří i nadále ptáci. Do budoucna se má centrum o víkendu otevřít pro návštěvníky.

Centrum na svůj provoz dostává dotaci od Jihomoravského kraje i magistrátu, velkou část nákladů pokrývají dary lidí.

Ptačí centrum Brno

Adresa: Štěpánská 4B, 602 00 Brno

Telefon: 543 239 396, mobil: 602 524 228

E-mail: zdenek.machar@volny.cz