V soutěži Stavba roku slavil úspěch ekologický projekt

Zlín – Odborná soutěž stavebních projektů Stavba roku 2011 Zlínského kraje zná své vítěze. Uspěla například rekonstrukce zámku Nový Světlov v Bojkovicích nebo projekt zavodnění Kněžpolského lesa. Ten se díky včasnému zásahu podařilo zachránit před vyschnutím. Cenu hejtmana Zlínského kraje získala silnice mezi obcemi Šarovy a Březolupy. V sedmi kategoriích soupeřilo 51 staveb.

V kategorii dopravních, inženýrských a ekologických staveb zvítězil projekt zavodňování Kněžpolského lužního lesa u Uherského Hradiště. Sedm kilometrů dlouhé kanály zavlažující stromy přestaly fungovat už v roce 1948. Lužní les tak na řadě míst začal vysychat. Proto se vedení Uherského Hradiště rozhodlo jednat. Kanály, které byly vyčištěny, tak nyní opět do lesů přivádí dostatek vody. „Při jarním tání vystoupala voda až do maximální výšky kanálu,“ uvedl lesní hospodář Jaroslav Vomelka. Záchranu lesa ocenili i porotci soutěže Stavba roku. V historii soutěže je to poprvé, kdy nejvyšší příčku v kategorii dopravních, inženýrských a ekologických staveb obsadila právě ekologická stavba.

Mluví František Bezděk z odboru životního prostředí Uherského Hradiště (zdroj: ČT24)

Součástí soutěže je i studentská část. V letošním ročníku měli studenti navrhnout řešení proluky a dostavby bytového domu s průchodem do dvora. Se svým návrhem zvítězil student střední průmyslové školy ve Zlíně Tomáš Knot.

Cenu v kategorii dům pro bydlení získala rezidence Hradební z Uherského Hradiště. Nejlepším rodinným domem byla vyhlášena vila z Uherského Brodu. Jako nejpovedenější v kategorii průmyslových a zemědělských staveb hodnotili porotci Kongresové centrum ve Starém Městě.

Hlavní cenu Grand Prix Pavla Nováka porota stejně jako vloni neudělila. „Rozhodli jsme se, že s cenou budeme šetřit a budeme ji udělovat za zcela výjimečné stavby,“ vysvětlila předsedkyně poroty Dagmar Nová. Jednou z takových staveb, která cenu v minulosti obdržela, je Podnikatelské a inovační centrum Zlín v prostorách bývalé baťovské továrny.

„Úroveň staveb v soutěži se zvyšuje. Investoři se obrací na dobré architekty a žádají kvalitní práci,“ řekla Nová. Do desátého ročníku soutěže se přihlásilo celkem jedenapadesát staveb, což je o deset méně než vloni. „Přesto je Zlínský kraj v počtu přihlášených staveb na prvním místě v republice,“ uvedla Nová.

Cílem soutěže je zviditelnit projekční a dodavatelské firmy Zlínského kraje, které se nebojí jít do zajímavých staveb nebo rekonstrukcí. Všechny přihlášené projekty i úspěšné stavby z minulých ročníků najdete na webu.

Soutěž je vyhlášena pro tyto kategorie staveb včetně rekonstrukcí:

1. kategorie – stavby občanské vybavenosti

2. kategorie – domy pro bydlení

3. kategorie – rodinné domy

4. kategorie – průmyslové a zemědělské stavby

5. kategorie – dopravní, inženýrské stavby a ekologické stavby

6. kategorie – realizace rozvojových projektů měst a obcí

7. kategorie – stavba realizovaná mimo území kraje

Cena hejtmana Zlínského kraje