Zlín žije přípravami na filmový festival

Zlín – Deset dnů před začátkem filmového festivalu žije Zlín přípravami 52. ročníku legendární přehlídky. Letošní Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež nabídne od 27. května do 3. června přes 200 filmů z celého světa, zastoupeny jsou i letos všechny obydlené světadíly. Hlavními taháky pro návštěvníky bude irská kinematografie a tradičně jubilanti – výtvarník Jiří Trnka, skladatel Zdeněk Liška a režisér Zdeněk Sirový. Z žijících tvůrců bude vzdán hold prozaičce a scénáristce Markétě Zinnerové a herci Jiřímu Lábusovi.

Vedle ostře sledovaných prestižních soutěží o nejlepší hraný film pro děti, hraný film pro mládež, animovaný film a evropský první film budou novinkou letošního ročníku neformální klubová setkání s filmovými tvůrci, určená pro studenty a mládež. „V tradičních čtyřech soutěžích bude o hlavní ceny bojovat 86 snímků. Uvedeme celkem 115 premiér, z nichž bude 13 světových,“ řekl umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. Domácí kinematografii zastoupí v hlavní soutěži film Petra Oukropce Modrý tygr. V doprovodném programu nebudou ani letos chybět výstavy, workshopy, besedy, koncerty či interaktivní akce pro děti. Pořadatelé taky naplánovali čtení dosud nerealizovaných filmových scénářů herci či dokonce samotnými autory. 

Dominantou letošního festivalu budou Dny irské kinematografie. Zahájí je světová premiéra irského snímku Já a Eliot a diváci uvidí dalších více než třicet titulů z této produkce. Právě představitelé irské kinematografie budou letos patřit k hlavním hostům festivalu. V porotách usednou například irský režisér Martin Duffy či spisovatel Patrick McCabe či finský režisér Raimo O. Niemi. Irská herečka Maria Doyle Kennedyová zazpívá před projekcí filmu The Commitments, ve kterém také hraje. „Z Irska pocházejí skvělé filmy, skvělí režiséři i herci. Chtěli jsme také na plátně představit portrét irského člověka a prvky, jako jsou hudba, literatura, černý humor, politika, náboženství i mytologie,“ doplnila dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová.

Program dále připomene několika snímky 90. výročí narození skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky či 100. výročí režiséra a výtvarníka Jiřího Trnky. Z českých herců na festival zavítají například Jiřina Bohdalová, Zuzana Bydžovská či Arnošt Goldflam.

Při závěrečném ceremoniálu převezme uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež herec Jiří Lábus. Umělecký ředitel Petr Koliha se rozhodl ocenit rovněž režiséra Mateje Mináče za objevné a lidsky hluboké téma filmu Nickyho rodina a osmdesátiletého kameramana Františka Němce za celoživotní dílo.

Podrobnosti o filmovém i doprovodném programu získají návštěvníci na webu festivalu.

Kinematovlak dorazí na Zlínsko na konci května 

Už od 15. května je na cestě také tradiční Kinematovlak, který vyrazil na cestu z domažlického nádraží. Souprava několika vagónů, z nichž v jednom je umístěný kinosál pro 36 lidí, každý rok startuje z jiného nádraží, ale cestu pokaždé končí na Zlínsku. Vagóny, přestavěné na kino, muzeum a dětskou hernu, se v průběhu dvou týdnů zastaví hned v několika městech. Letos svou pouť ukončí 31. května v Otrokovicích u Zlína. 

Kinematovlak - program
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival

K festivalu také neodmyslitelně patří výstava malovaných filmových klapek, jež přehlídku provází už patnáctým rokem. Autorské dílo na klapky ztvárnili například fotograf Jan Saudek nebo herečka a malířka Iva Hüttnerová. Od poloviny května jsou umělecky ztvárněné klapky k vidění v pasáži obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně. Více než stovku z nich pak čeká 1. června slavnostní dražba, jejíž výtěžek tradičně získají studenti filmových škol. Vloni aukce vynesla více než dva miliony korun.