Moravské Bránice přišly téměř o dva miliony

Moravské Bránice – Bez souhlasu zastupitelů nakoupilo minulé vedení Moravských Bránic v roce 2000 podílové listy. Jenže investice pro obce místo zisku znamenala téměř dvoumilionovou ztrátu. Jedna část zastupitelů teď akci bývalého vedení kritizuje, druhá ho omlouvá. Zákonnost nákupu posuzuje také Ministerstvo vnitra.

„Celková výše ztráty je 1 927 195 korun. Částka odpovídá jedné větší investiční akci v obci,“ uvedl v písemném vyjádření pro ČT starosta obce Kamil Ferda (nez.). Podrobněji se k celé záležitosti nechtěl vyjadřovat ani on, ani rada a opoziční zastupitelé. Podle nich panuje v Moravských Bránicích strach.

Zpochybňovanou investici zastupitelů do podílových fondů v roce 2000 už posuzuje také Ministerstvo vnitra. „Obdrželi jsme podnět od pana starosty Kamila Ferdy, zda podle zákona muselo o koupi podílových listů rozhodovat zastupitelstvo. V tuto chvíli se podnětem zabýváme,“ sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Kvůli problémům na středečním jednání zastupitelstva rezignoval místostarosta Miroslav Světlík (nez.), který tuto funkci zastával i v době problematického nákupu. Žádost ČT o vyjádření odmítl s tím, že nic neprovedl, nákup podílových listů byl zastupiteli schválen dodatečně.

Dvoumilionová ztráta pro obec znamená zastavení větších investic

Ztráta z prodeje podílových listů, které v průběhu času ztratily svoji hodnotu, je pro obec s ročním rozpočtem 12 milionů korun významná. Za tuto částku by mohla obec postavit například 200 metrů chodníku. Větší investice tak mají v Moravských Bránicích na rok stop stav.

Pro obyvatele obce velké překvapení – o problémech v hospodaření obce jim prý nikdo neřekl. „Ne, vůbec o ničem takovém nevím,“ řekla obyvatelka Monika Macurová. „Lidé nemají šanci se nic dozvědět – a po pravdě řečeno si myslím, že hospodaření obce je neprůhledné,“ nešetřila kritikou další obyvatelka Růžena Krčmářová.

Ačkoliv někteří zastupitelé navrhují podání trestního oznámení na bývalé vedení, starosta Kamil Ferda záležitost považuje za vyřízenou. Podle něj se nejednalo o úmysl, ale nepovedenou investici.

Podobnou zkušenost mají i Dolní Bojanovice. Přišly o více než milion korun

Vedení Dolních Bojanovic na Hodonínsku svěřilo obecních 12 milionů korun makléři, který je měl zhodnotit na burze. Peníze měla obec určené na spolufinancování projektů z Evropské unie. Dobrý záměr skončil po pěti letech hořce. Špatná rozhodnutí makléře a světová obchodní krize obec připravila o 1,1 milionu korun. „V době krize, kdo měl patent na rozum? Nebylo to lehké, ale dostali jsme zpátky alespoň devadesát procent prostředků,“ hájil se před téměř dvěma lety starosta Vlastimil Jansa (nez.).

Neblahé zkušenosti měst a obcí vyústily v nezávazné doporučení Ministerstva financí, aby neinvestovaly svoje prostředky rizikově.