Ten krásnej, kdy skončil svět, který si nenáviděla

Opava - Dům umění Opava představuje obrazy malíře Jana Vytisky. Tento mladý autor se již úspěšně prosazuje na české výtvarné scéně. Letos byl například mezi finalisty Ceny kritiky za mladou malbu. Je z Prahy, studoval v ateliéru Nová médie ostravské fakulty umění u Jiřího Surůvky.Výstava se jmenuje Ten krásnej den, kdy skončil svět, který si nenáviděla.

Z velkoformátových obrazů Jana Vytisky se valí zkáza, anarchie, zlo, které je bizarně a zábavně promíchané se symboly popkultury, satanismu, s deadmetalovou stylizací i folklórem.

„Dělám vlastně koláže, je to takový pop. Jsou vidět i ty interiéry lidové, baví mne lidová tvořivost. Inspirují mne různé filmy a knihy o konci světa, vyhledávám si věci na internetu,“ říká malíř Vytiska.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Děti na jednom jeho obraze, které jsou nalíčené jako členové skupiny Kiss, berou spravedlnost do svých rukou.

„Ten obraz je o předměstí. Je to sociální drama. Ty děti prožívají kissáckou estetiku. Je to jako jejich revolta. Proti rodičům, ale proti všemu,“ vysvětluje malíř.

Skroro všichni hrdinové jeho obrazů jsou nějak maskováni. Někteří se schovávají pod fousy.

„Existuje taková anomálie, jmenuje se to vlčí nemoc. Člověk je zasrostlý jako zvíře. Poprvé jsem to použil u série myslivců,“ říká autor.

Galerista a kurátor výstavy Martin Klimeš připouští, že obrazy Jana Vytisky jsou na první pohled děsivé a skoro pekelné. „Ale není to takový děs. Je v tom ironie a odstup,“ míní Kliemeš.

Současně začaly v opavském domě umění další výstavy.