Na sraz dorazili i policisté, motorkáři o jejich rady nestojí

Pasohlávky - Překvapení čeká mnohé motorkáře, kteří o tomto víkendu navštíví velký sraz v Pasohlávkách. Zúčastní se ho totiž i policisté. Motorkáře nebudou kontrolovat, ale pouze upozorňovat na nebezpečí, která jim na silnici hrozí. Většina oslovených řidičů o doporučení policistů nemá zájem a informačnímu stánku se širokým obloukem vyhýbá.

Policisté se srazu zúčastní v letošním roce poprvé. „V kempu budeme mít informační stan, ve kterém budou pracovníci dopravního odboru odpovídat na dotazy motorkářů,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Andrea Straková.

Informační materiály v podobě parte spíše než v kapsách návštěvníků končí na zemi. A policejní stánek, kde se promítají videa a fotky z drastických dopravních nehod, zůstává víceméně prázdný. Na akci, kterou vloni navštívily tři tisíce lidí, se totiž všichni přijeli bavit. „Záběry jsou morbidní, drastické, to opravdu nemusím vidět,“ řekl starší motorkář. „Policie, to je trochu jiný gang,“ řekl se smíchem mladý muž, který se do stánku podle svých slov nechystá. 

Anketa mezi motorkáři (zdroj: ČT24)

Řada dalších ale snahu policie o prevenci ocenila. „Ty letáky na člověka opravdu zapůsobily,“ řekl další účastník. „Fotky ukazují to, jak to je. Život takové věci přináší a je potřeba, aby to lidé věděli a počítali s tím,“ uzavřel majitel harleye. Policie akci hájí právě vysokou nehodovostí motorkářů. Od ledna do dubna tohoto roku na českých silnicích zemřelo už čtrnáct řidičů motocyklu a jeden spolujezdec.