Za obchodování s heroinem a pervitinem dostal jedenáct let

Ostrava - Jedenáct let vězení za obchodování s heroinem a pervitinem čeká padesátiletého Vietnamce. Rozhodl o tom ostravský krajský soud. Další dvě ženy, které mu pomáhaly, jdou do vězení na osm a dva a půl roku. Drogy ve velkém prodávali ve vile, která fungovala jako nonstop obchod pro narkomany. Během šesti let vydělali nejméně tři miliony korun.

Vyšetřování jedné z největších drogových kauz na Ostravsku za posledních deset let odstartovala smrt 19leté narkomanky, která se předávkovala heroinem. Stalo se to před dvěma lety. Heroin jí přinesl kamarád, který drogu koupil v takzvaném Pinkhausu v Ostravě. „Do svých 18 let byla jenom jednou přes noc mimo domov, bylo to v podstatě v tomhle směru vzorné dítě, které bohužel v květnu roku 2009 potkalo drogového dealera,“ říká smutně otec zemřelé. Heroin, kvůli kterému přišla mladá dívka o život, pocházel z bývalého nevěstince v Ostravě. Před lety ho ho koupil dnes už padesátiletý muž původem z Vietnamu. Se svými přítelkyněmi udělal z takzvaného Pinkhausu nonstop obchod na drogy.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Dům ukryli za dvoumetrovou zdí s vysypaným sklem a vraty s hřebíky. Do nonstopu chodilo pravidelně 250 narkomanů. Drogy trojice obžalovaných údajně prodávala nejméně šest let. „Čistý zisk, to je vždycky rozdíl mezi tržní cenou heroinu, pervitinu a náklady, obecně se pohybujeme v rozmezí zisku na heroinu asi dva miliony korun a na pervitinu asi milion korun,“ uvedla státní zástupkyně Jarmila Alizeyová. Z takzavných tvrdých drog je v Ostravě podle policistů dlouhodobě nejoblíbenější pervitin. Do popředí se ale stále častěji dostává kokain. Takzvanou drogu bohatých tady nejčastěji prodávají kosovští Albánci a Poláci.