Na slavnostech nabídnou chřest s masem či v dezertu

Ivančice - Už před téměř dvě stě lety si na ivančickém chřestu pochutnávali u vídeňského císařského dvora. Tento víkend mohou oblíbenou pochoutku císařovny Sissy ochutnat i návštěvníci osmnáctého ročníku Slavností chřestu v Ivančicích u Brna. V neděli navíc přijede i držitel michelinské hvězdy Roman Paulus.

Na ivančickém náměstí budou o víkendu vařit jídla z chřestu kuchaři z osmi jihomoravských restaurací. „Budeme nabízet chřest čerstvý i upravený.  Lidé ho na slavnostech najdou v řadě kuchyňských úprav. Například v podobě dezertů, s masem či s různými omáčkami,“ uvedl organizátor Aleš Tureček. Novinkou bude sushi s chřestem. Celkem organizátoři nachystali čtyři tuny chřestu, který ale dovezli ze slovenských Velkých Levár, protože v Ivančicích už ho téměř nikdo nepěstuje.

Tato dietní zelenina zmizela z českých talířů v období první a druhé světové války. Nahradily ji energeticky výživnější potraviny jako například brambory. V posledních letech ale se začíná právě kvůli své dietnosti a širokým možnostem využití vracet do českých restaurací a domácností. Proto se lidé stále více zajímají o možné zpracování chřestu, který je na Ivančicku známý spíše jako špargl. „Na slavnostech představíme okolo pětačtyřiceti variant úpravy chřestu. K ochutnání bude jak bílý, tak zelený, kterého je ale letos málo, protože většina zmrzla,“ uvedl Tureček.

Organizátor Aleš Tureček o chřestu (zdroj: ČT24)

Podle webu informačního centra obce dovezl první sazenice do Ivančic v roce 1829 místní lékárník a radní Anton Worell. Jeho chřestovnictví pracovalo úspěšně téměř 90 let. Ivančický chřest pak město a jeho obyvatele proslavil v celém Rakousku-Uhersku i Evropě. „Ivančický špargl“ byl údajně kdysi v Evropě známější než plzeňské pivo. Chřest se dnes ale ve větším množství v Ivančicích nepěstuje, většinu chřestu dovezli organizátoři akce ze Slovenska.

Návštěvníci, které vaření z této zeleniny osloví, si mohou na místě zakoupit kuchařky či se poradit s odborníky, jak ho připravit. Za jednodenní vstup zaplatí sto korun. Vstupenka na oba dny pak přijde na sto padesát korun. Děti do sto dvaceti centimetrů mají vstup zdarma.