Na Jízdu králů se do Kunovic přišly podívat tisíce návštěvníků

Kunovice - Poprvé od zapsání na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO zažilo Slovácko Jízdu králů. Do Kunovic na Uherskohradišťsku přilákala tisíce návštěvníků. Kunovická jízda se na rozdíl od nejznámější vlčnovské koná jen jednou za dva roky. Slunečné počasí tam přilákalo několik tisíc lidí.

Triumfální jízda malého krále s družinou je zlatý hřeb třídenních folklórních slavností. V hlavní roli desetiletý školák – zpěvák, tanečník a hokejista Jakub Machálek. Sportovní dres vyměnil za starobylý dívčí kroj. A nezbytnou bílou růži jako znamení mlčenlivosti vytáhl z pusy jen tehdy, když pil, aby v poledním žáru neomdlel.

„Čekáme na povolení od starostky města, abychom mohli jezdit po dědině – nebo po městě – a vybírat na královský poklad,“ uvedl praporečník Milan Stašek. Diváky pak účastníci průvodu bavili originálními vyvolávkami.

„Kdyby naši politici měli více odvahy, ukázali by všichni svoje podlahy. Určitě už ale tuší, že na nich někdo šije búdu, tož radši svoje úspory stěhujú na půdu. Hýlom, hýlom,“ zněla jedna z nich oceněná hlasitým smíchem a potleskem přihlížejících.

Na tradice jsou zde hrdí

Je to historicky první Jízda králů, která se koná pod prestižní značkou UNESCO. Na tento fakt upozorňuje také pamětní deska právě odhalená v centru Kunovic.

„Hrdost, pýcha, ale samozřejmě veliké štěstí a radost,“ popsala pocity místních starostka Kunovic Ivana Majíčková (nez.)„Samozřejmě jsme cítili také velkou zodpovědnost, protože přece jenom na nás se tentokrát může dívat celý svět,“ dodala s úsměvem.

Kunovice ožily tradiční jízdou králů (zdroj: ČT24)

Mladí chlapci soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži. Kunovická varianta slavné slovácké tradice je specifická třeba důrazem kladeným na koně, jejich počtem i zdobením. Tentokrát jich jelo dvaadvacet.

Nedaleký Vlčnov už se horečně připravuje, aby přesně za týden nabídl srovnání. Jízda králů se ale pravidelně pořádá ještě ve dvou dalších obcích Slovácka – v Hluku a ve Skoronicích na Hodonínsku.