Zemědělci na jihu a východě Moravy zpomalí dopravu

Brno - Jihomoravští zemědělci ve středu zpomalí silniční dopravu na 16 místech kraje včetně frekventovaného tahu R43 mezi Brnem a Svitavami. Použijí k tomu bezmála 150 zemědělských strojů a vozidel. Nechtějí silnice zcela zablokovat, ale jen omezit průjezdnost či zpomalit provoz, aby mohli řidičům předat letáky a poskytnout informace o účelu akce. Protestují tak proti změnám daní a zemědělské politice vlády. K protestům se přidají i jejich kolegové ze Zlínska.

Celostátní protesty směřují proti vládním plánům na zrušení vratky spotřební daně z nafty a proti spotřební dani z tichého vína. Zemědělci prý nechtějí způsobit kolaps dopravy, jejich cílem je zvýšit informovanost lidí. Pokud by podle nich obě daňové změny skutečně vstoupily v platnost, zvýší se ceny zemědělských komodit, a tím pádem i potravin.

„Politici naší země se na zemědělství dívají přezíravě. Každá správná vláda si svou zemědělskou produkci chrání,“ řekl dnes novinářům předseda regionální Agrární komory Václav Hlaváček. Zemědělci chtějí vyvolat další jednání o sporných opatřeních, která by podle nich dále snížila konkurenceschopnost české produkce.

Zelená nafta

Zelená nafta je daňové zvýhodnění pohonných hmot spotřebovaných pro zemědělské stroje. Stát zemědělcům vrací 60 % spotřební daně z nafty. Důvodem je fakt, že zemědělci využívají veřejné silniční sítě, na jejíž obnovu je spotřební daň u nafty primárně určena, jen minimálně. Pokud by zemědělci o daňové zvýhodnění přišli, byl by pro ně 1 litr nafty o 11 korun dražší.

Argumenty proti tzv. zelené naftě

Zelená nafta s sebou přinese zřejmá negativa a náklady jí vyvolané převýší potenciální výnosy z jejího zavedení pro zemědělce:
- podvody a daňové úniky,
- rostoucí zátěž, tím i výdaje na státní administrativu a soudnictví,
- růst spotřeby nafty a větší zátěž na životní prostředí.

Zdroj: Jiří Schwarz, Liberální institut

Všechny protestní akce potrvají od 09:00 do 11:00. Patrně největší jihomoravský protest se odehraje na silnici R43, která spojuje Brno a Svitavy. V úseku mezi Lipůvkou a Letovicemi na Blanensku auta zpomalí 30 traktorů s vleky. Další komplikace musejí očekávat řidiči na kruhovém objezdu v Brně-Slatině, přes který projíždí auta mezi krajským městem a Slavkovem u Brna. Farmáři tam přijedou s 25 zemědělskými stroji.

Blokáda na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Na Znojemsku připravují zemědělci hned deset akcí, na každou si vyhradili pět strojů. Na Hodonínsku čekají řidiče potíže na dvou silnicích první třídy – na silnici 55 ve Strážnici směrem na Břeclav a silnici 54 v okolí Veselí nad Moravou. Dva protesty se uskuteční na Břeclavsku. Okres Vyškov se k této formě protestu nepřipojil, ale s výhradami kolegů z jiných regionů souhlasí.

K protestům se připojí také vinaři. „Pokud se plán uskuteční, budeme jedinou zemí EU s tak vysokou spotřební daní na tiché víno,“ zdůraznil tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček. Vinařům ale záleží také na zelené naftě. Péče o vinici si žádá až desetkrát více vyjížděk než běžné polní plodiny.

Podobu protestů koordinují zemědělci s policií. „Nechceme porušovat předpisy. Dbáme na to, aby akce byla bezpečná pro všechny zúčastněné,“ zdůraznil Hlaváček.

Jihomoravský kraj patří k baštám zemědělců. Osévají tu asi 319 tisíc hektarů. Přibližně na dvou třetinách pěstují obiloviny, jichž loni sklidili asi 1,3 milionu tun. K letošní úrodě jsou ale skeptičtí. Od loňského podzimu je na jihu Moravy sucho. Porosty také silně poškodily nedávné mrazy. Poničily až třetinu vinic, ale také pole se slunečnicemi a kukuřicí.

Do protestů se zapojí i zemědělci ve Zlínském kraji

Na Slovácku na silnice vyjede asi 45 traktorů z 26 zemědělských podniků. Vyrazí na šest tras. Motoristé se s nimi setkají na všech hlavních tazích, například na silnici I/50, jež spojuje Brno, Uherské Hradiště a Starý Hrozenkov se Slovenskem, nebo na frekventované komunikaci I/55 vedoucí ze Starého Města na Zlínsko.

V okrese Zlín vyrazí na cesty až tři desítky strojů z 15 zemědělských podniků. Zpomalí dopravu na třech úsecích – mezi Zádveřicemi a Luhačovicemi, Fryštákem a Holešovem. "Pojedeme také ze Zádveřic směrem na Sirákov, kde se setkáme se zemědělci ze Vsetínska," řekla ředitelka zlínské Agrární komory Jana Brázdilová s tím, že na silnice vyjedou také velké stroje s přídavnými zařízeními.

Blokáda ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Na Vsetínsku vyjede místo na pole na asfaltové vozovky až 20 zemědělských strojů. Provoz omezí na devíti trasách, například na silnici mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm nebo na frekventované silnici ze Vsetína směrem na Zlínsko přes kopec Sirákov, uvedl ředitel vsetínské okresní i krajské Agrární komory Josef Radílek s tím, že věří v účinnost protestu. „Kdybychom tomu nevěřili, tak to neděláme,“ uvedl.

Zřejmě nejmírnější podobu budou mít ve Zlínském kraji protesty na Kroměřížsku. „Počítáme s 30 traktory ze 17 podniků. V 09:00 se shromáždíme na Velkém náměstí v Kroměříži. Po krátkém projevu budeme rozdávat lidem letáky a vysvětlovat jim důvod akce. Po 10:00 projedeme Kroměříží od polikliniky k nádraží a poté se stroje rozjedou domů,“ popsal akci ředitel tamní Agrární komory Milan Hebnar.

Výběr velkých protestních akcí zemědělců

 30. října 2002 - Na ekonomické problémy českého zemědělství chtěli upozornit účastníci manifestačního pochodu Prahou, kterého se podle odhadu organizátorů zúčastnilo přibližně 3.000 osob. Ministru zemědělství a zástupcům obou komor Parlamentu předali petici žádající pomoc s více než 100.000 podpisy.
4. prosince 2002 - Před budovou Ministerstva zemědělství na pražském Těšnově se sešlo asi 7.000 demonstrantů, kteří požadovali rovné postavení se svými kolegy z Evropské unie a žádali větší pomoc státu při řešení finanční krize v oboru. Po příchodu na Václavské náměstí se počet demonstrantů podle policie zvýšil až na 10.000 osob.
25. ledna 2005 - Před Ministerstvem zemědělství se sešly 2.000 až 3.000 lesníků protestujících proti změnám v obchodní politice státního podniku Lesy ČR. Protest skončil poté, co demonstranti zahnali tehdejšího ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD) sněhovými koulemi a vajíčky.
20. listopadu 2007 - Před Ministerstvem zemědělství se sešlo několik set chovatelů vepřů, již protestovali proti nízkým výkupním cenám. Po ministerstvu žádali zvláštní pomoc, například příplatky na čistotu prasat před dodávkou nebo na podporu vakcinace a dezinfekce v chovech. Zemědělci později vyrazili na Václavské náměstí, kde pokračovali v projevech a rozdávali jitrnice.
12. března 2009 - Zemědělci z několika členských zemí EU v Praze protestovali proti údajně nespravedlivé dotační politice uplatňované v rámci Unie. Akce se podle odhadů policie a Agrární komory zúčastnilo zhruba 8.000 lidí.
29. června 2009 - Zemědělci s auty a traktory blokovali dopravu na silnicích a dálnicích v sedmi krajích. Podle odhadů Agrární komory ČR k protestu vyjelo 1.900 vozidel a zúčastnilo se ho až 6.000 osob. Farmáři chtěli blokádou upozornit na nízké výkupní ceny mléka.
2. prosince 2009 - V Praze demonstrovali zemědělci proti snižování dotací a zhoršujícímu se stavu českého zemědělství. Podle policejních odhadů se jich sešlo 2.000, pořadatelé z Agrární komory ČR uváděli 4.500 lidí. Hlavním požadavkem demonstrantů bylo navýšení agrárního rozpočtu o 1,5 miliardy korun.
27. května 2010 - Stovky zemědělců se sešly před budovou Poslanecké sněmovny, aby ovlivnily poslance při hlasování o zákonu zvyšujícím povinný podíl biosložky v pohonných hmotách, který předtím vetoval prezident Václav Klaus. Podle odhadů Agrární komory se akce zúčastnilo na tisíc zemědělců.
3. května 2012 - Agrární komora oznámila, že kvůli plánovanému zrušení takzvané zelené nafty a chystanému zavedení spotřební daně z vína uskuteční zemědělci 23. května sérii blokád regionálních silnic.

Vydáno pod