Nikdy jsem od nikoho provize nepřevzal, hájí se bývalý tajemník

Brno – Před měsícem policie ukončila vyšetřování kauzy kolem bývalého tajemníka Znojma Vladimíra Krejčíře a navrhla ho obžalovat z přijímání úplatku a zneužití pravomoci. Podle vyšetřovatelů zvýhodňoval firmy při zadávání městských zakázek a přišel si tak na necelé dva miliony korun. Vladimír Krejčíř se teď vůbec poprvé ke kauze vyjádřil. Vinu popřel.

„Nikdy jsem od nikoho žádné provize nepřevzal. Policisté prověřili všechny moje účty i transakce a na nic nepřišli. Neexistuje žádný důkaz, že bych si vydělal nezákonně,“ tvrdil na tiskové konferenci, kterou sám svolal, Vladimír Krejčíř.

Podle policejního vyšetřování přitom Krejčíř bral od firem úplatky a dary. Podle kriminalistů některé Krejčířovy faktury platili nejrůznější podnikatelé. Šlo například o práce spojené s výstavbou tenisového kurtu, parkovacího místa u domu nebo jezírka na koupání. Údajně si měl přijít až na dva miliony korun. Za braní úplatků, zneužití pravomoci veřejného činitele a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky mu hrozí až dvanáctileté vězení. Šest obviněných zástupců firem může za podplácení strávit ve vězení až šest let.

Krejčíř připustil, že některým firmám různé práce nezaplatil, nebo zaplatil jen částečně. Vše ale přičítá svému zatčení. „Měl jsem obstavené účty a zablokovaný majetek,“ vysvětloval.

Rozhovor Michala Šebely s Vladimírem Krejčířem (zdroj: ČT24)

Vyšetřování protikorupční policie ukončila v dubnu s návrhem na podání obžaloby. O tom, zda k tomu skutečně dojde, nyní rozhoduje brněnské krajské státní zastupitelství.

Vývoj kauzy kolem Vladimíra Krejčíře

23. září 2010 – Policisté z útvaru protikorupční policie zasahovali na znojemské radnici. Z kanceláře tajemníka a odboru rozvoje města odváží počítače i stohy dokumentů. Podle prvních informací policie tajemníka podezřívá ze zmanipulování výběrových řízení. Aby Krejčíř nemohl utéct nebo ovlivňovat svědky, byl okamžitě vzat do vazby. S údajnou korupcí neměli mít spojitost ani tehdejší starosta a místostarostové.

24. září 2010 – Kauza má rychlý průběh, už den po razii policie obvinila Krejčíře a další čtyři podnikatele, kteří ho měli údajně uplácet, aby se dostali k městským zakázkám. „Co já vím, tak si vždycky říkal o příspěvek na rozvoj města Znojma. To byla jeho oblíbená věta,“ uvedl ČT zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

27. září 2010Krejčíř rezignoval na svoji funkci tajemníka. „Uvedl, že nechce dál komplikovat chod radnice,“ zdůvodnil Krejčířovo rozhodnutí tehdejší starosta města Petr Nezveda (ODS).

1. prosince 2010 – Po dvou měsících byl Vladimír Krejčíř propuštěn z vazby. Policisté už vyslechli většinu hlavních svědků, a proto nehrozí, že by je Krejčíř mohl ovlivňovat. Při propuštění musel složit kauci 150 tisíc korun. Sám tvrdí, že je nevinný. Nové vedení Znojma kvůli kauze zadalo dva audity, které mají hospodaření na radnici prověřit.

4. února 2011 – Vyšetřování přineslo zásadní zlom – shromážděné důkazy ukázaly, že rozsah korupce byl mnohem vyšší, než naznačoval začátek policejního vyšetřování. "Do současné doby byly úplatky vyčísleny na 900 tisíc korun," sdělil státní zástupce Tomáš Foldyna. Upozornil, že částka ještě nemusí být konečná. Krejčířovi hrozil vyšší trest – pět až dvanáct let vězení. Vyšetřování ukázalo, že Krejčíř nedostával jen peníze, ale také různé protislužby od obviněných dvou šéfů stavebních firem a dvou místních podnikatelů. Šlo o firmy Pozemní stavby, VHS Plus Znojmo, LukaWood a ZdeNo. „Obviněný nemusel platit práce, které mu uplácející firmy provedly na jeho nemovitostech,“ uvedl Foldyna.

 7. 2. 2011 – Dva klíčoví svědci – pořadatel kulturních akcí a znojemský radní Jiří Ludvík (nez.) a úřednice městského úřadu Renata Horáková se rozhodli promluvit. Právě oni detektivy na chování tajemníka upozornili. "Dostali jsme do ruky konkrétní důkazy, přímých i nepřímých důkazů tam bylo víc, takže jsme se rozhodli jít podat trestní oznámení," řekl Ludvík. Horáková přišla o místo vedoucí majetkového odboru poté, co se vzepřela. „Odmítla jsem souhlasit s některými transakcemi nevýhodnými pro město, které byly podle mě nezákonné,“ vysvětlila Horáková. Krejčíř ji proto podle jejích slov „uklidil“ na místo do archivu.

Červen – červenec 2011 – Auditoři dokončili kontrolu úřadu s tím, že situace je alarmující. Podle nich se za bývalého vedení ve velkém porušoval zákon o veřejných zakázkách. Největší prohřešky odhalili na Správě nemovitostí a odboru majetkovém a odboru rozvoje. „Nejčastějším pochybením bylo, že se oslovovali ti samí dodavatelé, aniž by byl výběr vystaven nějakému konkurenčnímu tlaku,“ vysvětlil zástupce zpracovatele auditu Marek Bilej.

27. září 2011 – Rok po vypuknutí korupční kauzy kolem Vladimíra Krejčíře policie rozšířila počet obviněných. Z uplácení byli nově obviněni zástupci firem Vysočinská lesní Praha, H+M Kuchařovice a Top servis Brno.

Duben 2012Policie ukončila vyšetřování kauzy kolem Krejčíře a navrhla ho obžalovat z přijímání úplatků a zneužití pravomoci. Spolu s ním je obviněno dalších šest lidí z firem, které údajně měly tajemníka uplácet. Úplatky a protislužby tajemníkovi podle kriminalistů vynesly necelé dva miliony korun.

Vydáno pod