Olomoucí projede na protest 20 traktorů

Olomouc - Ke středečním protestům zemědělců se připojí taky ti z Hané. Olomoucí projede na protest proti plánovanému zrušení daňových úlev u takzvané zelené nafty dvacítka traktorů. Při jízdě budou farmáři upozorňovat na problémy českého zemědělství. Blokádu silnic nebo cílené zpomalení provozu ale nechystají.

Zemědělci z družstva v Unčovicích na Olomoucku hospodaří na více než šesti tisících hektarech půdy. Pokud přijdou o výhodu v podobě daňových úlev za zelenou naftu, bude je to ročně stát miliony korun navíc. Proti takovému opatření proto chtějí ve středu protestovat. „Podpora zemědělství v České republice není v pořádku,“ kritizuje hlavní agronom ZD Unčovice Pavel Gnip. Středeční protestní akce začne v Olomouci v devět hodin. Kolona traktorů vyjede z Jeremenkovy ulice a zamíří na Masarykovu třídu. Z ní pak přes ulici 17. listopadu na Třídu Kosmonautů a zpět do Jeremenkovy ulice. Zemědělci celou trasu projedou dvakrát. „Pojedeme s doprovodným vozidlem, které bude mít tlampač a bude vysvětlovat lidem, o co se jedná. Budeme mít připravené i letáčky,“ prozradil ředitel Agrární komory Olomouc Miloš Porč. „Proto jsme zvolili počet traktorů do těch dvaceti maximálně, protože ta akce by měla být protestní nebo spíš taková demonstrační, ale v žádném případě tady nechceme ucpat provoz,“ dodává předseda komory Vladimír Dosoudil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

K protestům se připojí taky zemědělci ze Šumperka, Prostějova a Přerova. I tady plánují jízdy městem. Ministerstvo zemědělství dnes protesty farmářů nechtělo komentovat. Zemědělci totiž podle jeho zástupců reagují na materiál, se kterým přišlo ministerstvo financí. „My ty protesty respektujeme. Nesouhlasíme s nimi a také nehodláme ustupovat. Ministerstvo financí bojuje dlouhodobě proti nesystémovým výjimkám a my si myslíme, že zvýhodnění zelené nafty právě nesystémovou výjimku představuje,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Zrušení takzvané zelené nafty je součástí vládního balíku úsporných opatření. Čeští farmáři mají v současné době nárok na vrácení šedesáti procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty potřebné k práci na poli.