Kabinet grafiky představuje Šapitó Františka Tichého

Ostrava - Kabinet grafiky Galerie výtvarného umění v Ostravě představuje fragment díla Františka Tichého - přední osobnosti české výtvarné avantgardy čtyřicátých let minulého století. Tento malíř, grafik a jevištní výtvarník je už 50 let mrtvý, jeho klauni jsou však nesmrtelní.

Na výstavě nazvané Šapitó Františka Tichého jsou litografie, lepty a suché jehly. Cirkusové prostředí je pro umělce charakteristické. Vracel se k němu celý život.

„Už jako dítě v Praze narazil na cirkusové šapitó a protože měl hodně blízko ke koňům, tak se tam nechal jako sedmiletý zaměstnat. Nedostával gáži, ale díky tomu mohl každý večer sledovat představení,“ vyprávěla kurátorka výstavy Gabriela Pelikánová, jak se asi Tichý dostal k cirkusu.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Většinu grafik vytvořil po druhé světové válce. Rozpracovával ale hlavně starší motivy z Paříže, kde v mládí strávil pět let.

„Většina těch věcí vznikla v kresebné podobě ve Francii a následně byla upravená do grafické podoby už v Československu,“ dodala kurátorika.

Pro díla Františka Tichého sáhlo vedení galerie opět do vlastních sbírek, ve kterých je více než dvacet tisíc uměleckých děl.

"Galerie má ve svých sbírkách mnohem více věcí Františka Tichého.

Součástí výstavy je i speciální program pro děti. Ty si budou moci přímo v galerii vyzkoušet například žonglování s míčky nebo kužely.