Policisté v civilu na přechodech pokutovali neukázněné chodce

Brno - Celokrajská akce dopravních policistů si vzala na mušku chodce, kteří nedodržují pravidla silničního provozu. Reagují tak na své vlastní zkušenosti s pěšími, kteří nebezpečným přecházením přes vozovku ohrožují nejen svůj život, ale i život dalších účastníků silničního provozu. Konkrétně v Brně tak hlídkovali dnes policisté na 21 nejkritičtějších místech, kde mají s chodci nejhorší zkušenost. Jen na přechodu frekventované křižovatky v ulicích Dornych a Plotní, kam se vydal štáb České televize, přešlo během jediné hodiny deset lidí na červenou.

„Zhoršující se zkušenosti s chodci a s tím, jak ignorují stále častěji dopravní předpisy, donutily policii sáhnout k tvrdšímu opatření a na inkriminovaná místa byli vysláni policisté v civilu,“ uvedl mluvčí brněnské policie Pavel Šváb. Na chodce dnes tedy nečekali jen policisté v uniformách, ale také strážci zákona v civilním oblečení.

Akce začala v ranních hodinách a bude pokračovat dnes odpoledne mezi 15. a 17. hodinou, kdy je na ulici nejvíce lidí vracejících se například ze zaměstnání. Policisté při ní udělovali pokutu 500 korun.

Kontrola chodců na přechodech (zdroj: ČT24)

Počet obětí stoupá

Na jihomoravských silnicích zemřelo letos už deset chodců. Ve srovnání se stejným obdobím loni je to o čtyři pěší více. Lehké zranění utrpělo 100 a těžké 30 chodců. Jejich celkové počty mírně vzrostly. Letos se stalo v regionu 145 nehod s účastí chodců.

„Čísla jasně ukazují, že se zhoršují následky nehod. Lidé přecházejí silnice mimo přechody, na červenou, někde dokonce přebíhají za provozu silně frekventované komunikace,“ uvedl Šváb. Policisté se setkali i s případy, kdy podnapilí lidé polehávají na silnicích.