K Wi-Fi zdarma se nejsnáze připojí lidé v Uherském Brodě

„Keď sa raz ráno prebudíme a svoje oči otvoríme, zistíme, že sme konečne všetci úspešne zapojení,“ zvěstovala v roce 2000 slovenská kapela Iné Kafe. Jaká je realita v roce 2012? Ve kterých městech na jižní Moravě a Zlínsku vám k bezplatnému internetovému připojení bude stačit mít po ruce chytrý telefon nebo přenosný počítač? Po rozkliknutí značek na mapě zjistíte umístění takzvaných městských Wi-Fi spotů.

Místo knížek a novin si do kaváren stále častěji nosíme notebooky či tablety. A jejich provozovatelé nám vycházejí vstříc. Najít kavárnu nebo restauraci s bezdrátovým připojením k internetu už není problém ani v menších obcích. V případě městských Wi-Fi zón je ale situace odlišná. Brno zde překvapivě válcují mnohem menší sídla.

Prvenství si mezi nimi drží Uherský Brod. Ve své „metropolitní síti“ nabízí celkem třináct míst, odkud se může kdokoliv připojit k internetu zdarma – nacházejí se například v budově kina, v aquaparku, městské poliklinice nebo v knihovně. Na pobočkách jeho městského úřadu jsou navíc k dispozici veřejně dostupné počítače. Pro srovnání – rušná městská část Brno-střed se může pochlubit pouze dvěma podobnými „hotspoty“, a to na nádvoří radnice na Dominikánské ulici nebo ve vstupní hale sportovního areálu na Kraví hoře.

Obecně nejčastějšími místy s dostupným internetovým připojením bývají ve městech náměstí, úřady, informační centra nebo okolí knihoven.


Zobrazit místo Městské wi-fi připojení na větší mapě

S internetem na cesty

Surfovat na internetu třeba cestou do práce – v autobusech společností BORS Břeclav nebo ČSAD Vsetín nic neobvyklého. Autobusy vybavené bezdrátovým internetem jsou viditelně označené modrým logem „Free Wi-Fi spot“.

Břeclavský dopravce jím začal své vozy vybavovat v roce 2011 na základě marketingového průzkumu. „V zájmu svého postavení na dopravním trhu je snaha a potřeba se novým trendům přizpůsobit. Při vyplňování krátkého dotazníku dvě třetiny cestujících uvedly, že by tuto službu při cestování přivítaly,“ zveřejnila dopravní společnost na svých internetových stránkách. Vsetínská společnost s internetem přišla o rok dříve a nabízí jej na dálkových linkách. Podobný komfort cestující ve vlacích Českých drah neznají.

Při troše štěstí se signál zazelená i v některé z brněnských tramvají. „Momentálně máme bezdrátovým internetem vybavenou pouze jednu tramvaj. Podobně jako v minulosti se jedná o reklamní akci, společnost má na dané soupravě nainstalovaný vlastní přijímač,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku Brno Linda Škrancová. V budoucnu by však tato služba mohla být standardem ve všech vozech městské hromadné dopravy. „Uvažujeme o tom nejen s ohledem na pohodlí cestujících, ale také pro lepší komunikaci řidičů, kteří u sebe zatím mají jen vysílačky,“ dodala Škrancová. O jak blízkou či vzdálenou budoucnost se jedná, není zatím možné říci.