Syn zabírá místo někomu, kdo si opravdu zaslouží být ve vězení, myslí si otec Romana Smetany

Olomouc - Bývalý řidič Roman Smetana z Olomouce má za sebou první měsíc ve vězení.  Pyká za to, že v roce 2010 pokreslil předvolební plakáty na autobusech. Zda si za mřížemi odbude celých 100 dnů vězení, zatím ale jasné není. Přerušit trest mu totiž může Nejvyšší soud. V očekávání verdiktu teď proto žijí i jeho rodiče. České televizi poskytli exkluzivní rozhovor.

Svého třicetiletého syna viděli naposledy na konci dubna. Odjel z domu do Prahy, kde se na demonstraci proti vládě sám přihlásil policii. „Řekl, že už to chce skončit, že už to nemá smysl se ukrývat, přišel se rozloučit,“ prozradila matka Jana Smetanová. Jak se má, mají od té doby rodiče už jen zprostředkované zprávy. Podporovat ho nikdy nepřestali a denně žijí v naději, že se může domů vrátit dříve než na konci července. Nejvyšší soud má totiž na stole stížnost ve prospěch jejich syna. „Já jsem na něho hrdý, chtěl bych poděkovat opravdu všem lidem, kteří se ho zastali. Roman by měl vězení opustit, aby uvolnil místo těm, kteří tam skutečně patří,“ tvrdí otec Petr Smetana. „Doufáme, že soudci rozhodnou ve prospěch našeho syna,“ dodala Jana Smetanová.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Jednání ve stížnosti o porušení zákona zatím nebylo nařízeno. Nicméně NS ho nebude zdržovat, protože jde o věc, která vyžaduje rychlé jednání,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Každý posun v kauze sleduje i Jiří Středa. Kvůli věznění svého kamaráda podal stížnost. Na jeho adresu směřoval i první dopis Romana Smetany z vězení. „Píše, že ten svůj čas ve vězení je schopen přečkat ve zdraví, a že je v klidu. Vypadá to, že hodně přemýšlí o tom, co nastane, až se vrátí z vězení,“ prozradil Jiří Středa.

Z trestu 100 dní vězení si Roman Smetana odpykal přesně jedenatřicet. Čas na cele olomoucké vazební věznice tráví společně s dalšími dvěma odsouzenými. „Může přijímat návštěvy, je mu k dispozici vězeňská kantýna, může se zúčastňovat vycházek, je mu k dispozici i vězeňská knihovna,“ řekla mluvčí Vazební věznice Olomouc Markéta Zimová.

O tom, zda se Roman Smetana dostane z vězení nebo ne, má být jasné v řádu dní. Zákonem stanovenou lhůtu pro rozhodnutí totiž Nejvyšší soud nemá.

Vydáno pod