ZŠ v Andělské Hoře má svou reality show, děti sledují přes webovou kameru poštolky

Bruntál - Pozorovat hnízdění poštolky obecné naživo a přitom ji nerušit. Takovou možnost mají teď děti ze Základní školy v Andělské Hoře na Bruntálsku. Na webových stránkách školy mohou tohoto dravce sledovat v přímém přenosu.

Jeden z půdních výklenků na budově Základní školy v Andělské Hoře. Právě toto místo si poštolka vybrala pro své hnízdo. „Poštolky v naší obci hnízdí pravidelně na kostelní věži, v posledních letech si vybraly i půdní prostory školy,“ potvrdil ředitel ZŠ a MŠ Andělská Hora Leoš Sekanina. Vedení školy se rozhodlo přítomnosti dravce využít, hnízdo teď sleduje webová kamera. „Děti, některé možná poprvé v životě, takto mohou poštolku vidět, byť zprostředkovaně, protože samozřejmě nedovolíme, aby na hnízdo nakukovaly, mohou ji sledovat na monitorech počítačů v přímém přenosu,“ uvedl Leoš Sekanina.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Poštolka obecná patří mezi nepočetnější druh dravců u nás. Nestaví si vlastní hnízdo, ale využívá opuštěných hnízd jiných ptáků. Dokáže se přizpůsobit i životu ve městě. „To, že obsazuje ty výškové budovy, nebo místa v civilizaci, tak to souvisí s tím, že ubývají různé doupné stromy a příležitosti v přírodě, proto se ona takhle přizpůsobila,“ tvrdí Petr Schäfer ze Záchranné stanice dravců a sov Stránské. Učitelé i žáci teď netrpělivě čekají, až se na začátku června vylíhnou z pěti nakladených vajec mladé poštolky.