Soud vyslechl podvodníky s nemovitostmi. Hrozí jim až deset let vězení

Brno - Krajský soud v Brně začal projednávat případ trojice podvodníků. Prodejem neexistujících nemovitostí napálili dvaadvacet lidí a vydělali si tak kolem 32 milionů korun. Někteří lidé přišli i o několikamilionové částky. Všichni tři obžalovaní byli už v minulosti trestáni za jiné úvěrové podvody, seznámili se ve vězení. Soud bude pokračovat také příští týden. Zatím nevyslechl poškozené ani všechny svědky.

Hlavními aktéry podvodů jsou pětačtyřicetiletý Daniel Kyler a padesátiletý Roman Zaplatil. „Vymysleli si legendu, že jsou zprostředkovateli pro banku a mohou nabízet k prodeji byty, na které nejsou spláceny hypotéky, takže bance propadnou jako zástava,“ uvedla státní zástupkyně Eva Žďárská.  Na byt požadovali zálohu 300 tisíc korun, na dům 600 tisíc. Klientům slibovali, že jakmile se nemovitosti uvolní, budou následovat prohlídky. Podle toho, zda se jim byt či dům bude líbit, tak buď jeho cenu doplatí, anebo jim bude záloha vrácena.

Třetí z obviněných, sedmapadesátiletý Zdeněk Dvořák, posloužil jako komplic. Jeho úkolem bylo uklidnit poškozené a ubezpečit je o tom, že je všechno v naprostém pořádku. „Působil velice seriózně. Vystupoval jako další pracovník banky a lidem znovu zasvěceně vysvětloval princip takovéhoto obchodu s nemovitostmi. Díky jeho přesvědčování si mnozí dokonce zaplatili zálohy na další byty,“ řekla Žďárská.

Hovoří státní zástupkyně Eva Žďárská (zdroj: ČT24)

Podvodníci z lidí vylákali milionové částky

Mechanismus podvodu se kriminalistům sice podařilo podrobně zmapovat, co jim ale stále vrtá hlavou, jsou důvody, proč podvodníkům naletělo tolik lidí. „Většinou se jednalo o lidi, se kterými se znali, měli s nimi dobré vztahy. Především o nich věděli, že mají finanční prostředky,“ uvedla státní zástupkyně. Mnozí z poškozených jsou vysoce vzdělaní lidé, úspěšní ve svých profesích – například lékaři, právníci nebo vysoce postavení manažeři. Podvodníkům neváhali svěřit i několikamilionové částky. Smutným rekordmanem mezi nimi je muž, který tak přišel o 6,8 milionu korun.

Většina peněz skončila na osobních kontech prvních dvou obviněných, kteří si je rozdělili rovným dílem. Ti je využili na rekonstrukci svých domů nebo na nákup luxusních automobilů. Třetí komplic si za svou pomoc přišel zhruba na půl milionu korun.

Soud tento týden začal s výslechem obžalovaných, kterým hrozí pět až deset let vězení, a také svědků. Příští týden postupně vyslechne poškozené.