Územní studie: Chaty v okolí přehrady se mění na luxusní rezidence

Brno - Atraktivní místo pro rekreaci láká i k trvalému bydlení. Pozemky v okolí Brněnské přehrady sice územní plán vede jako nestavební, lidé si ale k vysněné rezidenci pomáhají kličkou – své domy nechávají zkolaudovat jako rekreační chaty nebo penziony. Magistrátní odbor se na tuto situaci rozhodl zareagovat. V úterý představil územní studii rozvoje rekreační oblasti obsahující soubor nových pravidel, podle kterých by bylo možné dosavadní černé stavby legalizovat. Kritici ale upozorňují na údajný střet zájmů – odbor je totiž podřízený náměstku primátora Ladislavu Mackovi (ČSSD), jenž si u přehrady vybudoval rekreační sídlo.

Honosná sídla obklopená pěstěnými zahradami s bazény, tak si žijí „chataři“ u Brněnské přehrady. Nelze přehlédnout, že místo plánované rekreační oblasti na těchto pozemcích vzniká spíše nová městská čtvrť. Budoucnost pozemků v okolí přehrady naznačila nová územní studie. Úředníci se shodují: konečně přiznáváme, že král je nahý.

„Určitě vítám, že taková studie vzniká. V oblasti přehrady se za posledních asi patnáct let děly věci, kterým nebylo možné z mnoha důvodů zcela zabránit,“ řekl místostarosta Brna-Bystrce Petr Fedor (TOP 09). „V tuto chvíli je zde naděje, že nastavíme řád, který bude reálně udržitelný a vymahatelný,“ tvrdí Fedor. Připustil rovněž, že v některých případech bystrcký stavební úřad zřejmě pochybil.

Bourat se nebude

Studie v některých oblastech umožňuje i amnestii pro dříve vzniklé stavby a areály, které byly postavené v rozporu s pravidly. „V okolí přehrady jich uvidíte spoustu. Snahou odboru územního plánování v rámci Brněnské přehrady je přizpůsobit regulativy současným možnostem a způsobům rekreačního užívání těchto pozemků,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Macek. Sám ale čelí ostré kritice z možného střetu zájmů.

Macek si v blízkosti Brněnské přehrady postavil luxusní chatu s bazénem a sportovištěm. Vlastníkem je jeho dcera. Ačkoliv kvůli chybějícím stavebním povolením pro některé části stavby zahájil příslušný stavební úřad řízení o jejich odstranění, doposud se s nimi nic nestalo. „Řeší se to už čtyři roky. Úřad v Kníničkách nedělá to, co by dělat měl,“ okomentovala úterní jednání obyvatelka Brna-Bystrce Renata Bernardi. „Pro mě je varující, že ti, kdo změny územního plánu schvalují, sami tyto principy porušují. Tím nám dávají najevo, že my tyto regule můžeme také porušovat, a asi si vůbec neuvědomují, jaký to má mravní dopad na ostatní obyvatele, na celé město,“ dodala obyvatelka.

„Je to velmi kontroverzní záležitost,“ souhlasil bývalý náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). „Hovoří se o územním plánu a o tom, jak by to mělo být. Pokud někdo káže o kázni, měl by to především dodržovat sám,“ míní Rychnovský.

Poslechněte si názory účastníků diskuse (zdroj: ČT24)

Macek si ale žádného možného střetu zájmů není vědom. „Kdybych cítil, že jsem se dopustil nějakého zlého činu, nebyl bych v této chvíli náměstkem primátora. Nejsem si vědom toho, že bych já osobně něco porušil,“ vzkázal Macek. Dům podle něj není novostavbou, jelikož stojí na půdorysu původní stavby. Bazén či plot obklopující pozemek, které stavební úřad označil za černé stavby, pak podle Macka nepatří jemu, nýbrž jeho dceři. Proto se k záležitosti nechce vyjadřovat. „To je otázka ne na mne, ale na právníka mé dcery,“ uzavřel téma.