Boskovice se chtěly zbavit nonstopů, udělily ale sedm výjimek

Boskovice – Necelý měsíc platí v Boskovicích nová vyhláška, která plošně stanovuje konec provozních hodin v restauracích a nonstopech ve městě. Radnice však už nyní udělila 7 výjimek, vyhláška se přitom výrazně dotkla 15 podniků. Je to jen na zkoušku, zaznívá z radnice. I když by část provozovatelů mohla být spokojená, rozhodli se spojit síly a do boje proti vyhlášce se majitelé barů a nonstopů pustili společně.

Podle vyhlášky, která měla Boskovickým zajistit více nočního klidu, mají mít všechny podniky otevřeno ve všední dny jen do 11 hodin večer, o víkendu pak do jedné. Šestice provozovatelů však získala od města výjimky, které jim umožní zavřít lokál ve všední den v jednu hodinu ráno, o víkendech až ve čtyři hodiny. Celoroční výjimku, která umožní nonstop provoz, získal navíc salon ve westernovém městečku, které leží na okraji města mimo bytovou zástavbu. 

Starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS) se nedomnívá, že by byla vyhláška při tak vysokém počtu výjimek zbytečná. „Řešili jsme jednu výjimku, která přešla ze staré vyhlášky do nové a má platnost do 1. července. Ostatním žádostem jsme se rozhodli vyhovět i proto, že nemůže mít výjimku jen jeden,“ řekl starosta. Podle něj se teprve ukáže, zda vyhláška splnila požadovaný účel, už teď ale prý městská policie zaznamenala určitě zklidnění nočního života ve městě. Výjimky pro podniky platí do konce června, pokud ale budou návštěvníci dělat výtržnosti, město výjimky odebere. „Řekl jsem podnikatelům, že teď je to na nás všech. Pokud se v Boskovicích nebudou dít nepřístojnosti, tak ke konci června výjimky vyhodnotíme a rozhodneme se co dál,“ dodal Dohnálek. 

O výjimkách hovoří starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS) (zdroj: ČT24)

Za nesmyslnou vyhlášku naopak považují provozovatelé nočních podniků. „Můžeme apelovat na zákazníky, kteří opouštějí podnik, aby se chovali v ulicích slušně, a na personál, aby nenaléval podnapilým osobám. Ale to je tak všechno, co stran veřejného pořádku můžeme udělat, pak už je to záležitost městské policie,“ myslí si majitel jednoho z podniků Luděk Hromek. Podle něj byli provozovatelé ze strany města postaveni před hotovu věc. „Zjistili jsme to, až když začala vyhláška platit. Pro řadu z nás to může být likvidační,“ uvedl Hromek, který zkrácenou otevírací dobou přichází o 120 hodin provozu měsíčně. 

Ačkoliv sedm ze zhruba 15 podnikatelů s žádostí o výjimku uspělo, podali všichni oficiální žádost o zrušení vyhlášky. „Výjimky se nám taky nezdají, protože mohou být odebrány. My nevíme na základě čeho,“ řekl Hromek. Majitelé podniků chystají i petici a informační kampaň.

„Jaké na to reagují lidé? Podle mě pár výtržníků znemožní i normálním, slušným lidem posedět si v baru. Teď jsme tady měli třeba maturanty - jsou to dospělí lidé, chovali se slušně, ale když jsem jim řekl, že v 11 hodin musím na základě vyhlášky zavírat, tak z toho byli dost špatní.“

Luděk Hromek, majitel jednoho z boskovických podniků

Vyhláška má zastánce, vyvolala ale i protesty

Boskovičtí radní se pustili do boje s nočními výtržníky v polovině dubna, kdy zastupitelům předložili vyhlášku, která má na území celého města určit restauracím, barům, diskotékám, ale také fastfoodům konec provozní doby. Radní si od vyhlášky slibovali větší klid v ulicích. „Pokud existuje nabídka, že se mohu i v časných ranních hodinách bavit, tak ji řada lidí využije. Pokud ale nebude, tak si myslíme, že by mohlo dojít ke zklidnění. Lidé se nad ránem nebudou tolik přesouvat mezi jednotlivými diskotékami, nonstopy nebo hospodami,“ hájil postup radnice starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS). Nejvíce výtržností totiž strážníci zaznamenávali právě při přesunech alkoholem opojených zákazníků, kteří se rozhodli změnit lokál, a cestou pak ničili dopravní značky či kontejnery. 

Radnice se rozhodla zakročit i kvůli narůstajícímu počtu stížností na rušení nočního klidu. Velká část místních proto novou vyhlášku uvítala s nadějí, že do nočních ulic přinese klid. Našli se ale i odpůrci, a to nejen z řad majitelů nočních restaurací a nonstopů. Už první víkend poté, co vyhláška vstoupila v platnost, nebyla noc v Boskovicích rozhodně klidnější. V sobotu 12. května ve dvě hodiny ráno demonstrovaly proti vyhlášce na boskovickém náměstí asi tři stovky lidí.

Výjimky mají i v Břeclavi 

Vedení Břeclavi se rozhodlo problémy s rušením nočního klidu vyřešit podobnou vyhláškou, která reguluje otevírací dobu restaurací a dalších podniků v obytné zóně. Všechny podniky v dané lokalitě nejprve získaly výjimku na provoz delší než do vyhláškou stanovených 22 hodin. Pokud by se v budoucnu objevily problémy s rušením nočního klidu, projedná komise, sestavená ze zástupců města a podnikatelů, odebrání této výjimky.