Vratimovské děti se učí mediální práci

Vratimov - Televizní reportáže, fotografie, animace pro film nebo noviny. To všechno se učí dělat děti ve vratimovském Centru dětské komunikace. Vzniklo před třemi lety za peníze z Evropské unie. V Ostravě na Mediafestu teď děti poprvé dostaly příležitost ukázat své práce.

Autorkou reportáže o Zlaté tretře je patnáctiletá Vendula Vajtrová. Za kamerou stál o dva roky starší Adam Dittrich. Ten také televizní příspěvek stříhal. Oba se k takové práci dostali díky Centru dětské komunikace.

„Práce redaktora je zajímavá, svým způsobem i těžká, ale ten výsledek je úžasný,“ říká nadšeně Vendula Vajtrová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Adam Dittrich tvrdí, že nejtěžší na natáčení je samotnou představu zhmotnit. „Občas to dopadne dost jinak, než si člověk představoval. A pak ten komentář. Není snadné najít ta správná slova a vytáhnout z rozhovoru podstatné informace  a navíc je zkrátit tak, aby to lidi nenudilo,“ říká Dittrich.

Čtrnáctiletá Denisa Krumpochová se zase díky Centru dětské komunikace začala věnovat fotografii. Nový koníček ji zaujal natolik, že se rozhodla tento obor také studovat. Říká, že zkušenosti nabyté v zájmovém kroužku jí pomohly dostat se na střední uměleckou školu.
„Nejtěžší je dostat do fotografie příběh nebo myšlenku. Jinak to lidi nezaujme,“ míní dívka.

Centrum dětské komunikace stálo přes jedenáct milionů korun. Dům dětí a mládeže ve Vratimově to zaplatil z evropských peněz. Získal tak profesionální techniku i příspěvek na počáteční provoz.

Provoz Centra dětské komunikace platila první tři roky Evropská unie. Teď už si musí vydělat na sebe samo.

Vydáno pod