Matka hocha se omluvila, Břeclav pociťuje úlevu

Břeclav - Místní Romové pocítili po včerejším oznámení policie, že si patnáctiletý mladík způsobil zranění sám, velké zadostiučinění. Potvrdilo se to, co říkali. S přepadením neměli nic společného. Mladík původně uváděl, že ho přepadli tři Romové, kteří po něm chtěli cigaretu. Na detektoru lži se ale policii přiznal, že spadl při tom, když se předváděl na zábradlí. Matka chlapce se omluvila nejen místním Romům, ale i všem, kdo lži syna uvěřili.

Romové už od včerejška prohlašovali, že budou od chlapcovy matky Oksany Zhyvachivské
požadovat omluvu. Ta se dopoledne neveřejně omluvila všem Romům za to, že si její syn vymyslel brutální napadení a svedl ho na tuto menšinu. Dopoledne pak nejistým hlasem svoji omluvu zopakovala veřejně do televizních kamer.

Oksana Zhyvachivska se omlouvá za syna (zdroj: ČT24)

Dosud nepochopila, proč jí syn neřekl pravdu, že se zranil sám. Považuje to za klukovinu. Darovaných 100 tisíc korun od Michala Davida na rehabilitaci syna už zpěvákovi dnes ráno vrátila i s omluvným dopisem.

Omluva Oksany Zhyvachivské

Chtěla bych říci, že včerejší den pro mě byl velmi těžký. Zranění syna byl opravdu hrozný zážitek. Když jsem se dozvěděla, jak se událost skutečně odehrála, tak jsem nevěděla, jestli se mám radovat z toho, že tu lehkovážnost svoji syn přežil, nebo mám být naštvaná, že obelhal mě, ale i celou zemi. Takže jsem tady, abych se omluvila v první řadě romské minoritě, Břeclavanům a všem, koho se to dotklo. Chtěla bych říci, že jsem se jen chovala jako matka. Nechtěla jsem nikomu ublížit a nechtěla jsem nikomu uškodit. Moc mě mrzí, že ten výrok, který jsem pronesla, vzbudil hodně zla. Omlouvám se za vše, co tato nešťastná nepravdivá slova způsobila. Zároveň bych chtěla poděkovat taky všem kamarádům, kteří stáli a stojí při mně, a díky patří také personálu nemocnice, jenž se staral dobře o mého syna, policii, která odvedla skvělou práci a radnici, jež mě podpořila v tuto těžkou chvíli. Děkuji. To je vše. 
Syn to prožívá taky těžce. Myslím si, že všechno jsem zavinila já, ne syn. On prostě pronesl něco, nějaký výraz. Já jsem se toho chytla a zveřejnila to. Nedomnívám se, že je on tím zdrojem zla.

Reakce Romů po omluvě (zdroj: ČT24)

Chlapec předváděl v dubnu gymnastický cvik na zábradlí v osmém patře bytového domu, který se nachází nedaleko břeclavského Shopping centra. Ztratil ale rovnováhu a spadl. Zřítil se na zábradlí v sedmém patře a vážně se zranil. Pak přivolal telefonem matku.

Podle Zhyvachivské se snažil „rychle něco vymyslet“ k tomu, co se mu stalo. Přišel s historkou, že jej zbili tři Romové, kterým nedal cigaretu. „Já jsem se toho pak chytila. Každý rodič mě jistě pochopí,“ uvedla. Nechápe, proč se jí syn tolik bál. Zdůraznila, že jej sice vychovává přísně, ale nebije ho.

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) se dnes s chlapcovou matkou sešel. Potvrdil, že stále platí nabídka města pomoci Petrovi i celé její rodině. Řekl jí svůj názor na vývoj v celém případu a mluvili spolu o možném řešení. Oba věří, že omluva pomůže ke zklidnění situace ve městě.

Celostátní asociace Romů ČR i přes pocit úlevy zvažuje kvůli případu podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti. „Zvažujeme podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti, protože to bylo velké peklo, co jsme prožili – hlavně tedy Romové z Břeclavska,“ uvedl předseda asociace Vladimír Galbavý.

Reakce obyvatel Břeclavi (zdroj: ČT24)

Chlapci je patnáct let a je trestně odpovědný. V případě stíhání by mu hrozila poloviční sazba. Jenže patrně nebude z čeho jej stíhat. Policie už ví, že jeho jednání nelze hodnotit jako křivé obvinění, šíření poplašné zprávy ani obecné ohrožení.

Vyčíslení nákladů za všechna opatření může trvat několik týdnů. „S tím, že bychom mu to dali proplatit, to bude také velmi problematické,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. Připomněla, že na Znojemsku si před časem dítě vymyslelo, že neznámý muž se snaží unášet školáky, aby je zneužil. Policie přijala rozsáhlá bezpečnostní opatření. Náklady za ně ale rodičům neúčtovala.

Studio ČT24 o vymyšleném napadení v Břeclavi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod