AVÍZO: Brdský kos a anděl s čertem na zámku Mníšku pod Brdy

V sobotu 26. května se na zámku Mníšku konají odpolední - podvečerní oživené prohlídky určené rodinám s menšími dětmi. Od 14.00 hodin se v zámecké zahradě uskuteční pěvecká  soutěž Brdský kos, která je určena pro mladé talenty. Ty ohodnotí odborná porota v čele se zpěvačkou a herečkou Zorou Jandovou. Brdský kos má v Mníšku několikaletou tradici, letos se koná již 12. ročník.

Odpolední - podvečerní oživené prohlídky zámku určené rodinám s menšími dětmi:

V zámecké kapli vás čeká anděl, který promluví k dětem a ty nebojácné budou pasovány na rytíře a princezny z Mníšku. Dostanou malý dárek a budou z nich zámečtí páni. Na arkádové chodbě pak možná potkáte Bílou paní, jak se prochází sem a tam. Musíme se ale chovat tiše, aby hned nezmizela. A přímo po zámku vás provede mníšecký čert. Občas sem přiletí navštívit svého dávného pekelného kamaráda, čertíka Brdíka, který už na zámku pobývá stále a uvidíte ho na závěr prohlídky. Prohlídka povede zajímavými místnostmi, které sice nejsou často k vidění, ale museli je mít i na šlechtických sídlech. A to jsou koupelny, dětský pokojík nebo pokojíky pro hosty, kde se ale dnes ubytovaly pohádkové bytosti – třeba vodník, princezna, víly nebo právě čertík Brdík.

Prohlídky probíhají v 16.00, 16.20, 16.40,17.00 a17.20 hodin, rezervace nutná na tel.: 318 590 261.

Mníšek pod Brdy - Bílá paní
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Otevřený bude i výtvarný ateliér a tam si můžete na památku něco vlastnoručně vytvořit a vyzdobit. Vymalovat hrníček nebo odlitek zámku, ozdobit klíč pana barona nebo vytvořit papírové srdce.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy

Podrobnější informace o pěvecké soutěži Brdský kos (podklady zaslal Miloš Navrátil z Mníšku pod Brdy)

Pěvecká soutěž pro děti a mládež BRDSKÝ KOS má již v Mníšku pod Brdy tradici - letos se v zahradě Státního zámku Mníšek pod Brdy uskuteční její dvanáctý ročník. V minulosti se soutěžní klání uskutečnilo na několika různých místech, ale zdá se, že konání této akce v exteriéru a v tak krásném prostředí, jakým zámecká zahrada bezesporu je, přispěly v posledních letech ke zvýšení zájmu o soutěž ze strany mladých zpěváků i veřejnosti. Odměnou pro úspěšné soutěžící je nejen ocenění poroty, ale také možnost vystoupení před publikem na náměstí F. X. Svobody v rámci kulturního programu červencové Skalecké pouti.

Soutěž se bude v zahradě mníšeckého zámku zahájenav sobotu 26. května ve 14 hodin. V porotě zasednou zpěvačka a herečka Zora Jandová (předsedkyně), jazzový hudebník Jakub Noll, zpěvačka Eva Jarolímková a moderátorka Aneta Christovová. 

Pro vítěze je připravena kromě originálních sošek „Brdského kosa“ i řada zajímavých a hodnotných cen. 

Vydáno pod