AVÍZO: Staročeské máje vyvrcholí tento víkend v Zadní Třebani a na Karlštejně

Přímo pod hradbami hradu Karlštejna vyvrcholí v neděli 27. května letošní, třináctý poberounský folklorní festival Staročeské máje. O den dříve, v sobotu 26. 5. se máje uskuteční v Zadní Třebani. Největší přehlídku folkloru ve středních Čechách hostilo (a ještě bude hostit) o všech květnových víkendech devět obcí i měst kolem dolního toku řeky Berounky a na severním Podbrdsku.

Maraton vystoupení vyvrcholí o nadcházejícím víkendu. V Zadní Třebani se v sobotu 26. května návštěvníci mohou těšit na malé „Chodské slavnosti“. Od 9.00 se na místní návsi vystřídá několik souborů z kraje pod Čerchovem – Domažlická dudácká muzika, Postřekovský národopisný soubor a dechovka Hájenka. Doplní je místní lidová muzika Notičky. K ochutnání budou i vyhlášené chodské koláče.

Tečku za festivalem Staročeské máje pak v neděli 27. 5. tradičně obstará folklorní odpoledne pod hradem Karlštejnem. Zde na náměstí se od 13.00 se svým uměním postupně pochlubí dudáci z plzeňské Ledecké muziky, slovenský soubor Šarvanci, pražský Motáček, řevnické Proměny či Pramínek z Černošic. Zahraje cimbálovka i staropražská kapela Třehusk, diváci si mimo jiných dobrot budou moci dopřát unikátní víno z karlštejnských vinic.

Kromě přehlídky tanečníků a muzikantů organizátoři v obou obcích nabízejí stylové jarmarky, průvody krojovaných účastníků, ceremoniály žádání o právo či dražbu a kácení májky – symbolu festivalu.

Staročeské máje - Vojvoda
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl

Folklorní festival Staročeské máje už má za sebou zastavení v sedmi obcích. Ze zhruba tří desítek souborů, které se dosud několika tisícům diváků představily, sklidil největší ohlas Valašský vojvoda z podbeskydských Kozlovic, pošumavští dudáci či krajanská kapela rumunských Čechů.             

Zadní TŘEBAŇ, náves, sobota 26. května od 8.00

* Domažlická dudácká muzika * Postřekovský národopisný soubor * Dechovka Hájenka * Notičky * Krojovaná chasa * MŠ a ZŠ Zadní Třebaň * Česká beseda

* Od 20.00 Taneční zábava ve Společenském domě 

KARLŠTEJN, náměstí, neděle 27. května od 13.30

* Ledecká dudácká muzika * Pramínek * Motáček * Šarvanci * Cimbálová muzika

* Proměny * Třehusk * MŠ Karlštejn * Moravská beseda

Miloslav Frýdl, Berounsko